DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Praktiserende læger opsiger aftale om lægevagt

Praktiserende læger i Region Sjælland vil ikke længere være leverandør af bemanding til regionens lægevagt.
13. FEB 2021 10.45

SJÆLLAND: De praktiserende lægers organisation, PLO, har opsagt lægevagtsaftalen i Region Sjælland, der nu har mindst 18 måneder til at finde en ny løsning. Det sker, mens PLO og regionen forhandler en ny aftale, der skal erstatte den oprindelige aftale fra 2007. Knasten i forhandlingerne, der har været i gang siden november 2019, er fem konsultationssteder i regionen, som har været svære at bemande de seneste år. 

- Vi er i dag 15 pct. færre læger til at dække vagterne end i 2007, samtidig med at gennemsnitsalderen for de praktiserende læger er steget væsentligt. Knap 30 pct, af de erhvervsaktive læger er på nuværende tidspunkt over 60 år. Vi har vanskeligt ved at løfte en uændret vagtopgave ved siden af vores praksis i dagtid, og hvis ikke der sker ændringer, vil det gå ud over både fastholdelse og rekruttering af praktiserende læger til vores region, siger Camilla Høegh-Guldberg til Sjællandske.

Det er en del af den nuværende aftale, at lægevagterne skal være til stede dagligt i et tidsrum på de fem konsultationssteder i Kalundborg, Ringsted, Vordingborg, Nakskov og Nykøbing Sjælland, som supplerer lægevagtens konsultationssteder på regionens sygehuse. De er nemlig afgørende for flere borgere, lyder det fra regionen.

- Vi har gennem længere tid fundet det uacceptabelt, at flere og flere borgere oplever at blive sendt på en længere køretur for at komme til lægen. Det har vi rejst over for PLO, som er privat leverandør af lægevagten til Region Sjælland, gentagne gange og bedt dem rette op på. Det er den store knast i vores forhandlinger, og vi vil ikke gå på kompromis med sundhed og tryghed tæt på borgerne, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

Lægevagtsaftalen forpligter PLO til at passe lægevagten i opsigelsesperioden, og opsigelsen får altså ikke betydning for de borgere, der måtte have brug for en aftale med lægevagten.

eo