DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Kennet Islandi Havgaard, Ritzau Scanpix

Rapport: Op mod ti gange for høj betaling for rene fortove

43 boligforeninger har allerede klaget til Vejdirektoratet over Københavns Kommunes overpriser
24. JUN 2018 8.05

KØBENHAVN: Københavns Kommune har i årevis opkrævet borgere op mod ti gange for meget for at holde fortove rene. Det skriver B.T., der er kommet i besiddelse af en fortrolig rapport fra kommunen.

I 2015 blev Vejloven ændret, så kommunerne skal sikre sig, at priserne for blandt andet renhold af fortove skal svare til de priser, som private leverandører kan udføre arbejdet for.

Men først i 2017 og 2018 indhentede kommunen tilbud fra private leverandører, og nu viser det sig, at kommunen har krævet op mod ti gange for meget.

'Det laveste bud er på ca. en tiendedel af forvaltningens priser', står der i rapporten.

Her fremgår det også, at en anonym whistleblower i november 2017 indberettede, at kommunen med fortovsordningen ‘stjæler borgernes penge'. Intern Revision i Københavns Kommune udarbejdede en rapport om sagen, og konklusionen er, at borgerne har betalt for meget.

'Resultatet af udbuddet (til private leverandører, red.) bekræfter således efter vores opfattelse, at whistleblowerens påstand, om at borgerne har betalt for meget for ydelsen, er korrekt, idet renholdet kan udføres til en billigere pris', skriver Intern Revision.

Hemmeligholdt rapport
Teknik- og Miljøforvaltningen har besluttet at holde rapporten hemmelig.

'Rapporten er fortrolig af hensyn til kommunens økonomiske interesser i forbindelse med en eventuel tilbagebetaling herunder eventuelle tvister herom', skriver forvaltningen.

Den risikerer at blive mødt med krav fra de 4.190 matrikler, der er omfattet af fortovsordningen. 43 boligforeninger har allerede klaget til Vejdirektoratet over kommunens overpriser.

- Med rapporten er det slået fast, at overbetalingen har været ekstremt meget højere, end hvad det ville koste hos private virksomheder. Der er lagt en ulovlig skat på boligejere, siger advokat Finn Träff, der repræsenterer boligforeningerne, til B.T.

Avisen har spurgt Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL), om hun vil sørge for, at grundejerne får tilbagebetalt differencen fra den laveste pris fra en privat leverandør og den pris, som forvaltningen har taget.

- Forvaltningen er forpligtiget til at regne ud, hvor meget borgerne er berettiget til, og hvad det er, kommunen har taget for meget. Når forvaltningen har regnet det ud, skal borgerne have pengene tilbage. Hvis de er uenige og mener, de er berettiget til et andet beløb, så må det selvfølgelig blive afgjort i en retssag, siger hun til B.T.

ka