DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Regeringen vil have mere gang i konkurrenceudsættelse

Udviklingen i konkurrenceudsættelse stort set gået i stå. Måltal i vente i nyt udspil næste år
15. DEC 2017 13.47

Kun knap hver fjerde offentlige opgave, der kan få konkurrence, får det i staten, regionerne og kommunerne. Derfor vil regeringen sætte mål for, hvor meget der skal konkurreres om, oplyser innovationsminister Sophie Løhde (V). 

- Ser vi på de opgaver, der kan konkurrenceudsættes, er det i dag kun omkring 26 pct., som bliver markedstestet via udbud. Det er for få, siger Sophie Løhde.

Regeringen vil derfor opstille måltal, der kan være med til at øge konkurrencen. De skal være ambitiøse og naturligvis samtidig give mening for kommuner og regioner, siger ministeren.

Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens årlige analyse 'Status for offentlig konkurrence' er udviklingen i konkurrenceudsættelse stort set gået i stå.

I 2016 blev offentlige opgaver for 103 mia. kr. konkurrenceudsat, ud af mulige opgaver for 400 mia. kr. Det svarer til 25,8 pct., hvor staten ligger højest med 29,4 pct., svarende til konkurrenceudsatte opgaver for 22,2 mia. kr.

Kommunernes konkurrenceudsatte for 62 mia. kr., svarende til 27 pct. af de af mulige opgaver. Altså lidt over gennemsnittet for alle offentlige opgaver, men det svinger meget fra kommune til kommune. Gribskov Kommune konkurrenceudsatte sidste år mere end hver anden mulige opgave, mens det kun var hver femte i de ti kommuner, som lå lavest. 

De fem regioner konkurrenceudsatte i 2016 opgaver for 19 mia. kr., svarende til 20,2 pct. Især i Region Hovedstaden kan flere opgaver inden for sundhed konkurrenceudsættes.

Ritzau

Læs eller download 'Status for offentlig konkurrence'.