DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Skats direktør var advaret om skandaleramt IT-system

Flere rapporter advarede direktionen i Skat imod at sætte inddrivelsessystemet EFI i verdenen

Jesper Rønnow Simonsen, der er Skat øverste direktør, blev ad flere omgange i 2013 advaret om, at det var stærkt risikabelt at sætte inddrivelsessystemet EFI i gang. Det skriver Berlingske Business onsdag.

Jesper Rønnow Simonsen har ellers ad flere omgange afvist at have haft kendskab til omfanget af systemets mangler og slap også umiddelbart for videre tiltale, mens ansvaret i stedet er blevet placeret hos nogle af hans direktører og underdirektører. 

EFI blev lukket ned i efteråret, efter at det var kommet frem, at systemet blandt andet havde inddrevet gæld ulovligt.

Siden har Skats inddrivelse ligget i ruiner, staten og kommunerne får inddrevet langt færre penge fra skyldnere, mens de berørte ­borgere er kastet ud i juridisk kaos.

Ifølge de rapporter, der på forhånd advarede imod systemet, var det slet ikke testet tilstrækkeligt, data var forældede og fyldt med fejl, og der var markant risiko for, at systemet ville bryde ned eller ikke kunne inddrive ordentligt.

Urealistisk og optimistisk billede
Da skandalen om EFI-systemets fejl og mangler brød ud, forsvarede Jesper Rønnow Simonsen sig med, at han ikke kendte til problemernes omfang og ikke blev informeret tilstrækkeligt af sine underordnede om risiciene.

- Det billede, der blev præsenteret for mig, gav et urealistisk og for optimistisk billede af systemets parathed og funktionalitet, sagde Jesper Rønnow i en pressemeddelelse kort efter nedlukningen i september sidste år.

Fulgte rapporternes anbefalinger
Men ifølge fik direktionen længe før idriftsættelsen tydelige og kraftige advarsler fra højtbetalte eksterne konsulenter såvel som Skatteministeriets Interne Revision:

Der er tale om graverende advarsler, siger professor i datalogi og ekspert i IT-projektledelse ved Roskilde Universitet Jan Pries-Heje, der har gennemgået rapporternes konklusioner.

- Advarslerne er så voldsomme, at det er relevant at diskutere, om de øverste embedsmænd skal drages til ansvar for skandalen, siger han.

Jesper Rønnow Simonsen siger til Berlingske, at han og ledelsen i Skat noterede sig rapporternes advarsler og fulgte rapporternes anbefalinger til, hvordan fejlene kunne udbedres.

- Vi fulgte anbefalingerne. Desuden traf vi nogle valg om at skrue ned for mængden af test, hvilket vi i bagklogskabens lys ikke skulle have gjort. Men ellers forsøgte vi at minimere risici, siger han.

Ritzau + dc