DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Socialudvalgsformand vil af med konsulenters resultatløn

I Ringkøbing-Skjern Kommune vil man nu af med resultatløn til konsulenter på voksenområdet for at undgå mistanke om interessekonflikter. Brugen af konsulenter gik i første omgang ud på at skabe gennemsigtighed på området.

RINGKØBING-SKJERN: Det skal være slut med resultatløn til konsulenter, der er hyret til at gennemgå kommunens handicapområde, lyder det kontant fra socialudvalgsformand Lennart Qvist (K). Det skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern. 

- Vi vil gerne betale en fast pris i stedet for ’no cure no pay’ for at sikre rene linjer og undgå mistanken om en interessekonflikt. I den offentlige sektor må der ikke være tvivl om, at borgersager afgøres uden, at private firmaer har noget økonomisk incitament til at påvirke afgørelsen i en bestemt retning, siger Lennart Qvist (K).

I december kunne Altinget fortælle, at mindst 19 kommuner har hyret konsulenter fra to konsulentvirksomheder til at gennemgå kommunernes handicapområder. Her skulle de eksterne konsulenter gå igennem sagerne for at sikre, at kommunen ikke brugte for mange penge i de enkelte sager. 

Ved eksempelvis aftalerne med Brorson Consult, er aftalen i flere kommuner, at konsulentvirksomheden får ti pct. af de besparelser, de kan finde på området.

Dette gav kritik fra flere sider, selvom KL sagde god for metoden. Efterfølgende har indenrigsminister Astrid Krag (S) bedt kommunerne om at forklare sig til Ankestyrelsen, hvorfor flere kommuner i disse dage sidder med orienteringer om brugen af konsulenter på voksenområdet. Og det er altså efter sådan en orientering, at Lennart Qvist nu siger stop for den metode. 

Ønske om gennemsigtighed
- Der bør dog ikke være tvivl om interessekonflikt. Det handler i stedet om at indhente en ekstern vurdering fra konsulter for at sikre, at man er nået frem til den rette pris. Det handler ikke om, at borgeren skal flyttes fra sit botilbud eller om besparelser, men om at finde den rigtige pris på botilbuddet med de indsatser, der matcher borgerens behov, forklarede fagchef Helle Mikkelsen.

KL oplyser i et notat, at 28 kommuner har indgået aftaler med Brorson Consult og/eller Trancit, efter at KL have henvendt sig hos kommunerne vedrørende deres konsulentbrug. 

KL nævner i sit notat, at flere kommuner oplever, at 'udgiften til mange opholdssteder og botilbud stiger', og at der 'ikke er en gennemskuelighed i pris og indhold'. Derfor var formålet med samarbejdet med konsulenterne at 'skabe gennemsigtighed'.