DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Sønderborg søger investor til at drive lufthavn
Foto: Martin Dam Kristensen, Ritzau Scanpix

Sønderborg søger investor til at drive lufthavn

Driften giver underskud, og kommunen vil i to år yde et fast årligt driftstilskud på 8,5 mio. kr.
26. NOV 2020 11.24

SØNDERBORG: Flere år med underskud på driften og påtrængende planer om at bygge en ny terminal har skubbet på Sønderborgs ønske om at få kapital tilført udefra til at drive lufthavnen.

Nu er der i byrådet grønt lys for en udbudsstrategi, hvor lufthavnen udbydes til en privatinvestor med en ejerandel på 50,1 pct. af aktierne. De resterende 49,9 pct. skal ejes af det kommunale Forberedelsesselskabet A/S, der blev stiftet ved årsskiftet.

Udbudsprocessen er ændret til at blive en konkurrence om at drive lufthavnen frem for at blive medejer. Kommunen yder samtidig et fast årligt driftstilskud på 8,5 mio. kr. fra 2021 til 2023. Forberedelsesselskabet kan byde i konkurrence med øvrige, der byder.

Den højstbydende får terminalbygning og grunden med i købet for én kr. Kommune har sikret sig forkøbsret til at købe lufthavnens jord og aktiver tilbage for en kr., hvis den vindende byder på et tidspunkt ønsker at sælge lufthavnen igen. 

Supplerende covid-19 driftsstøtte løber op mod to mio. kr. i 2021 og op til 1,5 mio. kr. i 2022 til dækning af dokumenteret driftsunderskud. Udbuddet løber frem til 7. december.