dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Spillesteder agerer forskelligt på anklager om karteldannelse

Mens Konkurrencestyrelsen undersøger sagen, fremlægger medier mail-korrespondance, der tyder på aftaler i erfa-netværk om aflønning af kunstnere.
17. MAR 2023 14.47

Mens Konkurrencestyrelsen på foranledning af erhvervsminister Morten Bødskov (S) ser på en mulig karteldannelse mellem musiksteder i landet, fremlægger JydskeVestkysten eksempler på mailkorrespondance, der viser, at der er blevet kommunikeret om prisniveauer for aflønning af forskellige kunstnere.

Avisen er i besiddelse af omfattende dokumentation for diskussion af aflønning i form af mails, der har cirkuleret mellem spillesteder i et jysk/fynsk erfa-netværk: Paletten i Viborg, Fermaten i Herning, Pavillonen i Grenaa, Tobakken i Esbjerg, Tøjhuset i Fredericia, Skråen i Aalborg, Godset i Kolding, Voxhall i Aarhus, Posten i Odense og Sønderborghus i Sønderborg. Bl.a. tales der om en "musketér-ed" i forhold til maksimum-aflønninger.

Da erhvervsministeren torsdag bad Konkurrencestyrelsen om at gå ind i sagen, sagde han til avisen:

- Det ser noget problematisk ud, hvis tingene forholder sig, som JydskeVestkysten har beskrevet. Loven er klokkeklar, det er ulovligt at koordinere priser. Jeg forventer, at konkurrencemyndighederne forholder sig til sagen.

Forskellige reaktioner

JydskeVestkysten og Avisen Danmark har i et samarbejde foreholdt en række af de nævnte spillesteder mistanken om ulovlig priskoordinering. Fx Paletten i Viborg har sat gang i en intern undersøgelse, og før resultatet af den deltager stedet ikke i erfa-netværket, oplyser bestyrelsesformand Anders S. Olsen.

Omvendt lyder det fx fra den daglige leder af Skråen, Jørgen Nissen, til Nordjyske, at han ikke kender til nogen musketér-ed: "Jeg har aldrig været ude for, at nogen har sagt "skal vi ikke blive enige om ..." - det kunne vi ikke finde på", siger han.

Det regionale spillested Sønderborghus holder til i en bygning ejet af Sønderborg Kommune, som spillestedet har en driftsaftale med, og næstformand i kommunens udvalg for kultur, idræt og medborgerskab Thomas Worm Larsen (V) siger til JydskeVestkysten:

- Jeg hilser det velkomment, at forløbet nu bliver undersøgt. For hvis der er noget ulovligt i det, skal det selvfølgelig have konsekvenser.

Bestyrelsesformanden for Sønderborghus, Theodor Munch Knudsen, har haft en samtale med spillestedets leder, Lars Ole Hansen, og siger til avisen, at hans tillid til spillestedslederen er usvækket.

cwa