DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: DR Sjælland

Sprogcenter går nu til Tilsynet

Næstved Sprog- og Integrationscenter klager til Tilsynet over Næstved Kommunes fremfærd, og kommunen skal nu undersøges for, om den har overholdt reglerne

NÆSTVED: Næstved Sprog- og Integrationscenter (NSI) har klaget til Tilsynet over Næstved Kommunes fremfærd. Det betyder, at det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen nu skal undersøge, hvorvidt kommunen har overholdt reglerne for offentlige myndigheder, oplyser DR Sjælland.

Det sker efter, at NSI og Næstved Kommune i nu mere end syv måneder har været i konflikt med hinanden. NSI's direktør Carsten Lê Madsen fortæller, at det koster sprogcentret med dets 37 ansatte dyrt i tid og advokatregninger:

- Det er Davids kamp mod Goliat. Vi er et lille sprogcenter, der er oppe mod landets 15. største kommune, siger han til DR Sjælland.

Tabt udbud triggede konflikten
Carsten Lê Madsen kalder det 30 år lange samarbejde mellem sprogcentret og kommunen for ellers gnidningsfrit, men efter NSI tabte udbuddet til Lærdansk i 2017, gik samarbejdet i hårdknude.

NSI klagede over udbuddet og fik ret i, at begrundelsen for valget af Lærdansk ikke var tilstrækkelig udførlig. Derfor gik udbuddet om et par gange, men med samme udfald, og sagen cirkulerer stadig i Klagenævnet for Udbud. Ifølge direktøren er sprogcentret siden da blevet 'forfulgt'.

- Jeg har en oplevelse af, at kommunen bare slår hårdt mod hårdt, fordi vi har holdt fast i vores klager, siger han.

Det afviser borgmester i Næstved, Carsten Rasmussen (S). Han siger til DR Sjælland, at kommunen har været nødt til at undersøge NSI efter mistanken om snyd med sprogprøver.

- Det er vi simpelthen forpligtet til at undersøge som tilsynskommune, siger han.

Beskyldninger om snyd har stadig intet på sig
Omdrejningspunktet i sagen er spørgsmålet om, hvorvidt NSI har gjort sit arbejde korrekt i sidste kvartal af 2017. Kommunens beskyldning om snyd går således på, at NSI skal have hastet elever igennem, der ikke var klar til at bestå, at kursister fik hjælp til sprogprøver, og at de blev testet i kendt materiale.

Men det er beskyldninger, der ifølge direktøren ikke har hold i virkeligheden:

- Det er helt surrealistisk, at vi bliver udsat for disse anklager, for hverken vi eller vores revision har kunnet finde nogen uregelmæssigheder. Alligevel er det som om, det er os, der skal bevise vores uskyld og ikke kommunen, der skal bevise vores skyld, siger han.

Ifølge ham har sprogcentret ikke haft mulighed for at rede trådene ud og forsvare sig, for når det henvender sig, er det med beskeden om, at prøvematerialet fra Sprogcenter Aalborg er makuleret. Det er ifølge direktøren 'mærkværdigt', når NSI selv opbevarer alle sine sprogprøver.

Kommunen indefryser 700.000 kr.
Gennem 15 år har Næstved Kommune administreret og udbetalt lønninger til NSI's ansatte. Efter ønske fra NSI fortsatte den ordning i tre måneder efter bruddet mellem de to parter, men hvor sprogcentret tidligere straks har refunderet lønudgiften til kommunen efter regning, undlod NSI at betale kommunens udlæg gennem fire måneder.

Kommunen opdagede ikke de manglende indbetalinger på grund af et nyt økonomisystem. Derfor mener kommunen at have 6,2 mio. kr. til gode. NSI har modregnet det beløb, sprogcentret mener at have til gode og nægter derfor at betale.

Det har fået kommunen til at 'tilbageføre' medarbejderne - det vil sige at fyre dem med tilbagevirkende kraft og indhente blandt andet deres pensioner og feriepenge fra pensionsselskaberne. Det er i alt indtil videre 700.000 kr., som kommunen har sat ind på en lukket konto.

Det betragter NSI og deres advokater som berigelseskriminalitet, og de har derfor meldt sagen til politiet, der foreløbig ikke er rykket på anmeldelsen.

eo