dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Stigende materialepriser og fastpriskontrakter giver byggevirksomheder laveste avance i 13 år

KORT NYT20. JUN 2022 14.22

Byggevirksomhedernes fortjeneste har nået et rekordlavt niveau. De hurtigt stigende materialepriser samt den udbredte brug af fastpriskontrakter sætter virksomhederne i en klemme, der i sidste ende kan betyde, at de taber penge på deres arbejde. Hver 3. omsætningskrone i byggeriet er omfattet af fastpriskontrakter, viser en analyse fra SMVdanmark, der frygter, at byggebranchen kan gå en svær tid i møde, skriver arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk i en pressemeddelelse.

På trods af, at der stadig er godt gang i byggeriet, betyder prisstigningerne, at den gennemsnitlige byggevirksomhed har oplevet et fald i avancen. Således er der nu, for hver krone byggeriet omsætter for, kun 24 øre tilbage til at betale løn, husleje og alle andre udgifter end dem, der direkte er gået til selve byggeriet, fx materialer. Det kaldes dækningsgrad, og den er nu historisk lav for byggeriet. Dansk Håndværk opfordrer derfor sine medellemmer til at være opmærksomme på bundlinjen. 

- Man bør i den kommende tid udvise agtpågivenhed og have et særligt fokus på sine nøgletal og likviditetsstyringen, siger Morten Frihagen, der er direktør i Dansk Håndværk.

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.