DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Straffelovråd: Ikke hacking at gætte sig frem til en URL

KORT NYT4. MAJ 2017 14.39

Hvis man ved at gætte sig frem med tilføjelser eller ændringer i en hjemmesideadresse, kaldes det måske nok i dagligdags jargon for 'URL-hacking', men egentlig hacking i straffelovens forstand er det ikke, konkluderer Straffelovrådet i en betænkning. Det er derimod den, der har uploadet materiale på internettet, der er ansvarlig for om det kan læses 'ved anvendelse af sædvanlige programmer til internetkommunikation', herunder 'ved direkte indtastning af URL-adressen', hedder det ifølge netmediet Version2.

Hvad der kommer ud af at ramme rigtigt ved at gætte på en URL, kan 'ikke anses som uberettiget adgang til et datasystem', hedder det videre. Betænkningen lægger sig dermed på samme linje som Datatilsynet, der i april kritiserede et studieadministrativt system, som en gymnasieelev tilbage i 2015 fik en advarsel fra sit gymnasium for at påvise sikkerhedsfejl i, netop ved at ændre i en URL. Gymnasiet kaldte det dengang 'ikke lovligt', men det er Straffelovrådet altså ikke enig i. 

I en lignende sag blev en forælder frifundet i landsretten for anklager om at have skaffet sig uretmæssig adgang til sin søns børnehaves intranet, også ved at afprøve systemets sikkerhed ved at ændre i URL-adressen.

mk