DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Sundhedsplatformen sætter regional økonomi på spil

Region Hovedstaden mener, at der er millioner at hente på Sundhedsplatformen, men ny opgørelse viser, at hospitalerne kan ende med økonomisk nedgang

HOVEDSTADEN: Hospitalerne i Region Hovedstaden undersøgte og behandlede i første halvår af 2017 langt færre patienter end i samme periode sidste år. Det betyder, at produktionen på sygehusene faldt med 5,7 pct., hvilket svarer til en nedgang på 618 mio. kr.

Det viser en opgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen, som Politiken Søndag har fået. Ifølge direktør i Region Hovedstaden, Hjalte Aaberg (S), kan faldet i aktiviteten få alvorlige konsekvenser for hovedstadsregionen.

 - Sundhedsplatformen har medført større udfordringer og i længere tid, end vi havde forventet. Vi ser på det med stor opmærksomhed og stor bekymring, siger han.

Halter efter de andre regioner
Ifølge Hjalte Aaberg er det omdiskuterede it-system i høj grad årsag til nedgangen. Blandt andet fordi lægerne bruger mere tid foran computeren, da de nu selv skal taste medicinordinationer ind, samtidig med at stille diagnoser og behandle patienter. Dertil kommer, at et ukendt antal behandlinger slet ikke er blevet registreret.

Regionen skal samlet i hele året levere to pct. flere behandlinger for at få del af den statslige pulje til meraktivitet på sygehusene. Det vil sige, hvis regionen ikke kan klare at levere to pct. flere behandlinger står de til at miste 430 mio. kr. i indtægter.

Hovedstadsregionen halser ifølge opgørelsen markant efter de øvrige fire regioner. Landsgennemsnittet for første halvår er et fald på 1,7 pct. i aktivitet, og det er Regionen, der trækker det tal ned.

Vil spare penge på lægesektretærene
Grunden til, at lægerne nu selv skal indtaste medicinordinationerne, er, at mindst 135 lægesekretær stillinger står til at blive sparet væk i Region Hovedstaden. Det viser en gennemgang af hospitalernes spareforlag, som Avisen.dk har foretaget.

Regionen mener selv, at der er mange millioner at hente, hvis lægerne stopper med at diktere medicinordinationer til lægesekretæerene og selv begynder at taste ordinationer ind. Det vil udløse besparelser på 46,4 mio. kr., lyder vurderingen fra regionen. 

Medlem af regionsrådet og sundhedsudvalget Ole Stark (V) mener, det er alt for tidligt at fyre lægesekretærer som gevinster af Sundhedsplatformen:

- Det er ikke det rigtige sted at starte. Der er læger, der stadig ikke kan finde ud af at bruge Sundhedsplatformen og har brug for hjælp fra lægesekretærerne, siger han til Avisen.dk.

sl