DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Tre internationale firmaer får vindmølle-testpladser

Udenlandske virksomheder har vundet et statsligt udbud om at opføre høje vindmøller på testpladser ved Høvsøre og i Østerild
8. OKT 2018 14.55

Tre internationale virksomheder skal teste en række nye vindmølleprototyper ved prøvestationen for store vindmøller i Høvsøre og det nationale testcenter for store vindmøller i Østerild. Det er Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som sendte pladserne i udbud og som skal stå for at teste nye vindmølleprototyper på de to pladser i Høvsøre og Østerild.

DTU sendte udbuddet ud internationalt og modtog i alt 11 bud - og det er da også tre internationale virksomheder, der har vundet udbuddet af de fire pladser, mens danskejede Vestas har genvundet sin enkelte. 

De to nye teststande ved Østerild, som tidligere i år blev sendt i udbud, er gået til henholdsvis Siemens Gamesa Renewable Energy og Envision Energy, mens de to nye pladser i Høvsøre er gået til GE Renewable Energy og Siemens Gamesa Renewable Energy. Vestas har vundet udbuddet af den eksisterende stand i Høvsøre.

- Alle bud var særdeles kvalificerede og indeholdte relevante og spændende, teknologiske bud på forsknings- og testaktiviteter på centrene, og vi beklager, at vi ikke har kunnet imødekomme alle de kvalificerede ansøgere. Det lover godt for fremtiden og kan være med til at sikre, at Danmark fortsat vil være i fronten på globalt plan, når vi taler om forskning og udvikling af vindteknologien, siger Viceinstitutdirektør på DTU Vindenergi Peter Hjuler Jensen.

Tidligere på året besluttede Folketinget at udvide de to testcentre, som fremover vil være fordelt sådan, at der er syv standpladser i Høvsøre, der drives og udlejes af DTU. På Testcenter Østerild er der i alt ni standpladser, hvoraf DTU udlejer de fem, mens Siemens Gamesa Renewable Energy og Vestas Wind Systems ejer hver to standpladser.

I Østerild sidder Vestas på tre af ni teststande, mens resten er internationale udbydere. I Høvsøre gælder det tre ud af syv teststande.

eo