dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Tre kendes skyldige i årelang svindel for millioner
Onsdag faldt der dom i retssag om millionsvindel i almen boligforening.
Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Tre kendes skyldige i årelang svindel for millioner

Onsdag er der afsagt dom i en langstrakt sag om millionsvindel i den almene boligforening Østjysk Bolig.
12. MAR 2025 9.44

AARHUS: Tre ud af fire mænd er onsdag kendt skyldige i at have svindlet Østjysk Bolig og en entreprenørvirksomhed, som boligforeningen samarbejdede med.

Retten i Aarhus har fundet den tidligere direktør for Østjysk Bolig skyldig i blandt andet at have anskaffet sig køkken og hårde hvidevarer på boligforeningens regning.

En direktør i entreprenørselskabet, der havde Østjysk Bolig som kunde, er skyldig i uberettigede overførsler på 7,3 millioner kroner til storkunden.

Han er også skyldig i at have overført cirka én million kroner til renovering af boligdirektørens private ejendom.

10 års svindel

Mændene var tiltalt for over årene fra 2010 til 2020 at have svindlet for samlet set 13 millioner kroner.

Det var ifølge anklagemyndigheden både Østjysk Bolig og entreprenørselskabet, der blev svindlet af de tiltalte, der overførte penge mellem de to selskaber til hinandens private konti som en form for vennetjeneste. De fire mænd nægtede sig alle skyldige, da sagen blev indledt 8. januar.

Da boligforeningsdirektøren afgav vidneforklaring i sagen, afviste han snyd med blandt andet køkken og hårde hvidevarer.

Varerne blev købt via boligforeningens rabataftale, hævdede boligdirektøren, der mente, at der var tale om en bogføringsfejl.

- Det er bogført forkert. Det skulle være i mit navn. Jeg kan godt se, at det er uheldigt, sagde direktøren under sin vidneforklaring, som Jyllands-Posten overværede.

Whistleblow

Sagen begyndte at rulle tilbage i efteråret 2020, da Aarhus Kommune modtog en henvendelse fra en whistleblower om mulig snyd i boligselskabet.

Boligdirektøren var i første omgang mistænkt for at have foretaget private indkøb på boligselskabets regning for mere end 370.000 kroner. Men som efterforskningen skred frem, voksede den formodede svindel i omfang og beløb.

En af de fire mænd frifindes for anklagen om medvirken til svindlen. Alle fire tiltalte sidder onsdag ved siden af deres forsvarsadvokater og lytter opmærksomt, mens retsformanden læser skyldkendelsen op.

Anklagemyndigheden går efter fængselsstraf og kræver desuden tre af de tiltalte frakendt retten til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed.

Det er endnu uvist, om der falder dom onsdag eller torsdag.

Whistleblower fik sag om svindel i boligforening til at rulle

Aarhus Kommune politianmeldte boligdirektør efter en henvendelse om mulig snyd med boligforenings midler. Nu er tre mænd er ved Retten i Aarhus fundet skyldige i at have svindlet Østjysk Bolig og en entreprenørvirksomhed, som boligforeningen samarbejdede med.

Østjysk Bolig har 40 afdelinger med 2569 lejeboliger. 371 af dem ligger i Skanderborg Kommune, resten i Aarhus Kommune. Der er tale om både familie-, ældre- og ungdomsboliger. Den største afdeling er Bispehaven i Aarhus V med 562 lejemål.

Læs mere om sagens forløb her:

  • Det var en henvendelse fra en whistleblower, der i 2020 førte til, at Aarhus Kommune som tilsynsførende med almene boligforeninger begyndte at interessere sig for forholdene i Østjysk Bolig.
  • En intern revisionsrapport viste i oktober 2020, at den daværende direktør i Østjysk Bolig kunne have modtaget private ydelser for mere end 370.000 kroner.
  • Aarhus Kommune skred til politianmeldelse af boligdirektøren og hyrede et advokatfirma til at foretage en nærmere undersøgelse af forholdene.
  • Redegørelsen viste i april 2021, at der var mistanke om bedrageri og mandatsvig for mindst 15-20 millioner kroner.
  • Bestyrelsen for boligselskabet blev efterfølgende udskiftet, og Østjysk Bolig blev sat under administration.
  • I december 2023 rejste Østjyllands Politi tiltale mod fire personer for mandatsvig og bedrageri af særlig grov karakter. Anklagen blev rettet mod tre ansatte i boligforeningen samt en ansat i en leverandørvirksomhed.
  • Der var i første omgang rejst tiltale for svindel for samlet set 24 millioner kroner. Det blev under retssagen, der begyndte i januar 2025, nedjusteret til 13 millioner kroner.

Kilder: Jyllands-Posten, oestjyskbolig.dk, Jyllands-Posten, Ritzau.

/Ritzau/

Opdateret kl. 10.11 med nye afsnit og underrubik.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.