DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Kirill Kallinikov, Ritzau Foto.

Tusinder af it-systemer i staten, men kan de snakke sammen?

Digitaliseringsstyrelsens 'kasseeftersyn' af statens it giver intet svar på kompatibilitet eller det modsatte
31. JUL 2017 7.33

Staten har tusindvis af forskellige it-systemer, og de taler i vidt omfang ikke sammen. Det resulterer i en del dobbeltarbejde, vurderer Pernille Kræmmergaard, professor i it-ledelse på Aalborg Universitet og stifter af Digitaliseringsinstituttet.

- Det koster på effektiviteten, og der er større risiko for fejl, når tingene skal tastes flere gange, siger hun til Politiken.

Hun bakkes op af Jan Pries-Heje, professor i datalogi på Roskilde Universitet og forsker i organisatoriske aspekter af it-udvikling. Han mener, at årsagen til problemet er manglende planlægning, når det handler om statens it.

- Staten har rigtig mange systemer, og der er ikke rigtig nogen, som har ansvaret for at sikre, at der bliver taget hensyn til helheden, siger han.

Siden staten begyndte at bruge computere, er der udviklet 9.263 it-systemer og registre. Omkring 2.500 af dem er kommet til inden for de seneste fem år. 

I en rundspørge blandt godt 900 statansatte, som Politiken har foretaget i samarbejde med fagforbundet DJØF, svarer 47 pct., at de 'i mindre grad' eller 'slet ikke' oplever, at it-systemerne taler sammen. Hvis der ikke bliver taget hensyn til helheden, hver gang der tilføjes et nyt it-system, går det galt, advarer Jan Pries-Heje og sammenligner det med byplanlægning:

- Forestil dig, at 25 mennesker bygger hver sit hus uden at tage hensyn til hinanden. Det kan godt være, at det enkelte hus bliver lækkert, men man bliver nødt til at have en overordnet plan for at skabe sammenhæng, siger han til Politiken.

Nye systemer kostede flere årsværk
I Ankestyrelsen, der behandler borgerklager på social- og beskæftigelsesområdet, kender man alt til de mange systemer. Da styrelsen for få år siden fik nye systemer, lammede opstartsproblemer behandlingen af borgernes klager. Der var enkelte dage, hvor næsten 400 ansatte slet ikke kunne arbejde, siger tillidsrepræsentant Mads Fløe Holm.

- Selv om det måske kun var en enkelt dag, hvilket ikke lyder af meget i det store billede, så er det sammenlagt næsten to årsværk, der går tabt, når 400 mennesker ikke kan arbejde en hel dag, siger han til Politiken. De værste fejl er nu renset ud af systemet, men til efteråret sendes det på pension, når styrelsen ruller et nyt system ud, der ventes at være endnu mere effektivt.

Siden valget har både V-regeringen og den nuværende V-LA-K-regering haft en målsætning om at professionalisere statens brug af it. Derfor præsenterede Sophie Løhde (V) som nytiltrådt minister i det nyoprettede Ministerium for Offentlig Innovation et ’kasseeftersyn’ af statens it.

4.200 statslige it-systemer, men intet overblik
I eftersynet skønner Digitaliseringsstyrelsen, at staten driver over 4.200 it-systemer, men det fremgår også, at der ikke er overblik over antallet af aktive systemer i staten, og hvordan de arbejder sammen. Eftersynet fokuserer dog primært på driftssikkerhed, kvalitet og omkostninger og nævner ikke problemerne med at få systemerne til at spille sammen.

Det undrer Pernille Kræmmergaard fra Aalborg Universitet, som i øvrigt roser initiativet til kasseeftersynet.

- Når nu medarbejderne så klart giver udtryk for, at det er så stort et problem, så synes jeg, det er bemærkelsesværdigt, at det ikke er undersøgt, siger hun.

I forlængelse af kasseeftersynet vil regeringen efter sommerferien præsentere en ny strategi for statens it. Og står det til DJØF-formand Sara Vergo bør ministeren her tage hånd om problemerne med systemer, der ikke er kompatible.

- Det er vigtigt at undersøge, hvordan vi får dem til at spille bedre sammen. Specielt når Sophie Løhde jo siger, at vi skal køre længere på literen i det offentlige, siger hun og advarer mod at begynde at fyre medarbejdere, før systemerne rent faktisk virker og har leveret effektiviseringerne:

- Hvis du vil lægge skinnerne, imens du kører, men ikke rigtig har nogen til at gøre det, så går det altså langsomt. Og i værste fald går det galt. Det var noget lignende, vi så ske hos Skat.

Det har ikke været muligt at få innovationsminister Sophie Løhde i tale, men i et skriftligt svar til Politiken skriver ministeren: 'Det ærgrer mig, når dygtige medarbejdere oplever, at regler og systemer er en hindring for at udføre deres arbejde godt og effektivt'.

mk