dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Vestegnsborgmestre vil have gratis kviktest tilbage
For øjeblikket bliver der næsten udelukkende brugt PCR-test, men vestegnsborgmestre foreslår at genindføre gratis kviktset.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Vestegnsborgmestre vil have gratis kviktest tilbage

Også forskere mener, at det er på tide at skrue op for antallet af teststeder igen. Nordjylland opretter nye teststeder.
26. OKT 2021 9.15

Det bør igen være muligt i Region Hovedstaden at gå ind fra gaden og få foretaget en gratis kviktest.

Det mener en række vestegnsborgmestre, efter at smittetallene er begyndt at stige.

- Vi har alle en interesse i, at incidenstallet bliver holdt nede, så vores borgere ikke bliver syge, og vi igen vil ende i en situation, hvor vi skal til at kigge på, hvordan vores hverdag fungerer i skolerne og dagtilbud, siger Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S), til DR.

Forslaget bakkes bl.a. op af kollegerne Helle Adelborg (S) fra Hvidovre og Ole Bjørstorp (Ishøjlisten) fra Ishøj. 

Ishøj nåede i går op på en incidens på 616 og krydsede dermed grænsen for, hvornår der bør indføres tiltag. De består i første omgang af en opfordring til, at alle lader sig teste. 

Forskere: Brug for flere test

I Jyllands-Posten opfordrer også to professorer og en lektor til, at der skrues op for testindsatsen med flere og lokale testcentre.

- Der er så langt mellem testcentrene, at det vil forhindre nogle i at booke tid og blive testet, fordi det simpelthen er for besværligt. Der er behov for flere og mere lokale testcentre, siger Jan Pravsgaard Christensen, der er professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, til avisen.

Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi på RUC mener, at der er brug for at teste væsentlig mere, hvis man vil bruge test som en måde til at kontrollere epidemien.

Professor emeritus i infektionssygdomme Eskild Petersen peger også på, at testkapaciteten bør opjusterets.

Han er bange for, at de, der bør blive testet, ikke bliver det, fordi de ikke tror, at det er nødvendigt længere på grund af politikernes udmeldinger.

Nærmer sig maksimal kapacitet

De daglige smittetal for coronavirus har ligget på over 1.000 de seneste seks dage.

Testkapaciteten i Danmark er i øjeblikket på 100.000 test om dagen. Den seneste uge er der foretaget mellem 40.000 og 82.000 PCR-test om dagen.

9. oktober lukkede alle hurtigtest-steder, og man kan nu kun få en lyntest hos det offentlige i nødstilfælde.

Kapaciteten kan op- eller nedjusteres efter behov, da Testcenter Danmark løbende kigger på efterspørgslen af test og smitteudviklingen rundt omkring.

Nordjylland skruer op

Der er da også opskaleringer i gang i Region Nordjylland, oplyser regionen.

Her har man netop besluttet at åbne nye teststeder i Dronninglund og Hadsund enkelte dage om ugen.

Desuden vil regionen indsætte flere podere, fordi der indimellem er kø til at blive testet. Samtidig opfordrer man borgerne til at undgå spidsbelastningsperioder. 

ak / Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.