dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Ny ordning: Indsamlet storskrald skal genanvendes
Storskrald fra husholdningernes skal ikke længere automatisk sendes til forbrænding. Først skal genanvendelige dele udsorteres.
Foto: Vestforbrænding

Ny ordning: Indsamlet storskrald skal genanvendes

Som det første affaldsselskab kræver Vestforbrænding, at alt storskrald ikke bare må brændes af.
5. JAN 2022 14.24

Fra 1. januar, dvs. i lørdags, skal mindst 20 pct. af det indsamlede storskrald i 13 af Vestforbrændings ejerkommuner genanvendes.

Dermed bliver affaldsselskabet det første i Danmark, som sorterer borgernes storskrald til genanvendelse, oplyser Vestforbrænding. Traditionelt bliver storskrald sendt direkte til forbrændingsanlæg.

Opgaven blev sendt i udbud i foråret og vundet af Marius Pedersen. Kravet i udbuddet var, at mindst 20 pct. af affaldet skal afsættes til genanvendelse på godkendte anlæg i EU/EØS. Der udløses en bonus for at sortere mere end de 20 pct.

Krav om 60 pct. i 2030

Udsorteringen af det indsamlede storskrald skal ske maskinelt med maskiner, som skal udvikles løbende, oplyser Vestforbrænding. Forudgående forsøg har vist, at der minimum bør kunne genanvendes 20 pct. 

- Når først vi for alvor kommer i gang med at sortere storskraldet og løbende får mere effektive teknologier og metoder, så er målet, at vi kommer en del højere op. De 20 pct. er fastsat som et minimumskrav. Og visse affaldstyper i storskraldet er naturligvis meget nemmere at genanvende end andre, siger Anders Kiil, som er afsætningskonsulent hos Vestforbrænding.

Det er en del af regeringens klimamålsætning, at 60 pct. af alt affald fra husholdninger skal genanvendes i 2030. Genanvendelsen af storskraldet skal bidrage til at nå det mål. 

Et af kravene i kontrakten med Marius Pedersen er også, at affaldets videre vej skal kunne spores.

- Vi skal vide, hvad der sker med affaldet fra villavejen, til det bliver til materialer, der kan bruges i nye produkter, siger Anders Kiil.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.