DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Elbusser er på vej flere steder i landet, og på sigt skal de erstatte dieselbilerne i busdriften.
Foto: Cornelius Poppe, Ritzau Scanpix

Aarhus præsenterer sine første el-busser

El-busser erstatter diesel i flere byer - søndag kørte den første af slagsen gennem Aarhus.

AARHUS: Elbussen er kommet til Aarhus og søndag blev den indviet med taler og en æreskøretur fra Park Allé til Frydenlund og retur igen. Elbussen er grøn på siderne, men ligner ellers en almindelig aarhusiansk bybus.

Byrådet i Aarhus har en ambition, at hele busparken i byen skal være omstillet til ren eldrift i 2030. Foreløbig er der kommet fire nye busser til, og de skal køre på linje 13 mellem Holme og Frydenlund. Ved endestationen bliver bussen lynopladet i løbet af dagen, og det sparer kommunen for at udlede 246 ton CO2 om året, skriver TV2 Østjylland.

- Dieselforbruget vil blive reduceret med 112.000 liter diesel om året. Samtidig reduceres støjen markant, fremhævede byrådsmedlem Ango Winther (S) i sin tale forud for søndagens bus-præmiere.

Aarhus Sporveje laver til efteråret et udbud med henblik på indsættelse af op til 28 elbusser i 2021, men Aarhus er ikke alene om at erstatte diesel med el i busdriften.

I december bliver buslinjerne 2A og 18 som de første i Københavns Kommune omdannet til udelukkende at betjenes af elbusser. Efter planen skal de sidste dieseldrevne busser i byen udfases senest i 2025. Fra december 2019 indsætter Movia elbusser på tre buslinjer, der kører i Ballerup og Egedal. I Roskilde har el-busserne kørt siden foråret. 

MG