DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Affaldsdirektør tav i et halvt år om ulovlige udbud
Foto: Torben Huss, Ritzau Scanpix.

Affaldsdirektør tav i et halvt år om ulovlige udbud

Det grænser til pligtforsømmelse, at direktøren for Amager Ressource Center ventede et halvt år med at orientere bestyrelsen om regelbrud, vurderer professor
7. JUN 2018 5.59

I et halvt år har den konstituerede direktør hos Amager Ressource Center (ARC) været klar over, at det kommunalt ejede affaldsselskab har brudt udbudsloven.

Alligevel var det først den 16. maj i år, at direktøren, Dan Fredskov, orienterede bestyrelsen om regelbruddet. Det viser en række interne mails, som kommunen.dk har fået aktindsigt i.

- Det er meget alvorligt. Ledelsen skal være orienteret, og især når der er tale om lovbrud. Det er væsentligt for bestyrelsen for at kunne agere, så det skal man orientere om hurtigst muligt, siger Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, til kommunen.dk.

- Jeg vil faktisk sige, at det læner sig op ad pligtforsømmelse. Det er den juridiske term. Det læner sig op ad noget, man kan blive fyret for, siger professor i ledelse Anders Drejer hos Aalborg Universitet.

- Uanset, om man vurderer ud fra principperne om god ledelsesskik, eller om man kigger på selskabsloven, er jeg af den soleklare opfattelse, at det første, direktøren skulle have gjort, var at inddrage sin bestyrelse, siger han.

Fra 11 til 121 mio. kr.
Da kommunen.dk i november 2017 første gang fik aktindsigt i udgifterne til ARC’s største leverandører, erkendte selskabet, at ARC i mindst ét tilfælde – ved en aftale til 11,7 mio. kr. - havde brudt udbudsreglerne.

'Her er der tale om løbende småarbejder, som ARC ikke har været opmærksom på burde udbydes', lød det i mailen dateret den 17. november 2017.

Bestyrelsen blev først orienteret, da kommunen.dk i maj fik svar på en række opklarende spørgsmål om selskabets aftaler med tre private virksomheder - aftaler, der blev tildelt uden offentlige udbud, og som løber op i mere end 121 mio. kr.

Dan Fredskov har i en mail 16. mail til bestyrelsen beklaget, at opgaver til de tre leverandører 'desværre ikke har været EU udbudt iht. gældende regler.' Det er ikke lykkedes kommunen.dk at få et interview med ham.

Bestyrelsen har bedt ARC’s direktion om en redegørelse for omfanget af ulovlige indkøb.

Abonnenter på kommunen.dk kan læse hele historien her