DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Henning Hjorth, Ritzau Foto.

Atea-salgschef i retten: Driftschef i Region Sjælland 'bestemte alt'

Første afhøring i den store sag om it-bestikkelse. Fem ugers varetægtsfængsling har påvirket tidligere salgschefs psyke

SJÆLLAND: Driftschefen i Region Sjælland var nøglefiguren for den store it-leverandør Atea. Han 'bestemmer alt', skrev salgschefen i Atea til sine kolleger i en mail, som fredag blev fremlagt i Retten i Glostrup i Bagmandspolitiets sag om bestikkelse.

Netop de to mænd er de mest belastede i anklageskriftet - den ene som giver og den anden som modtager.

I den første afhøring i sagen blev salgschefen spurgt om en særlig konto i Atea, hvor halvanden procent af omsætningen i regionen blev anbragt og for en dels vedkommende brugt til de dyre middage og rejser, som ifølge Bagmandspolitiets påstand udgør overtrædelser af straffeloven. Men:

- Jeg administrerede ikke konto 2840. Det er en finanskonto. Jeg er ikke uddannet bogholder, jeg ved ikke meget om det. Jeg ved, at kontoen hedder hensatte midler, sagde salgschefen i retten. Det var 'primært' regionens it-driftschef, der bestemte, hvad pengene skulle bruges til, fortæller han. 

- Har du trukket på 2840 uden at spørge Region Sjælland, blev han spurgt?

- Det tror jeg ikke, lød svaret.

Businessclass
Da specialanklager Jørn Thostrup begyndte at spørge om rejser, brød den tiltalte ind med en protest.

- Det var uddannelsesture og messer, sagde han. Han er selv er tiltalt for to rejser til Las Vegas og en til Rom, men ikke to rejser til Dubai.

- Det var på en af de disse ture, at nogle fløj på businessclass. Det var ikke sædvanligt med Region Sjælland, sagde salgschefen i retten. Han forlod Atea i sensommeren 2015 efter have været varetægtsfængslet.

Et par gange under afhøringen kneb det med at huske detaljer.

- Jeg har været varetægtsfængslet i fem uger. Det tog meget hårdt på min psyke. Min læge mener, jeg har fået posttraumatisk stress. Nogle gange kan jeg ikke huske, hvad der skete i går. Det er meget, meget kedeligt, sagde han.

Allerede da han tiltrådte i Atea i 2007, var arrangementet med kontoen kaldet '2840' på plads. Det var noget, som han blev orienteret om af en anden af de tiltalte i sagen.

Regionen købte varer og tjenesteydelser for cirka 140 mio. kr. om året af Atea og var dermed den største kunde inden for det offentlige. Mistanken om bestikkelse kom frem, da Atea i foråret 2015 tabte et udbud fra regionen til et nyt selskab, som var stiftet af tre tidligere Atea-chefer.

Potentielt kunne udbuddet have sikret Atea en omsætning på en mia. kr., fremgår det af en intern mail, som blev præsenteret i retten.

Ritzau