DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Belastende mails fremlagt i retten i bestikkelsessag
Foto: Niels Hougaard, Polfoto

Belastende mails fremlagt i retten i bestikkelsessag

Interne mails fra it-leverandøren Atea taler om at 'smøre' offentligt ansatte

Udtrykket at 'smøre' nogen er et almindeligt synonym for bestikkelse. Så når udtrykket dukker op i en mail i en retssag om netop bestikkelse, så vækker det en vis opsigt.

Og det gjorde det - dukkede op - onsdag formiddag i Retten i Glostrup, hvor tre mænd sidder tiltalt for som offentligt ansatte at have modtaget gaver fra ansatte hos it-leverandøren Atea.

'Hvis der er nogen, der skal smøres, så skal det være med andre produkter end Apple', lyder det i den interne mail, som en leder i Atea tilbage i 2007 sendte rundt til en stor gruppe af salgschefer.

Netop Apple-produkter som iPhones og iPads spiller en rolle i sagen. De tre mænd har som ansatte i Københavns Kommune og i DSB flere gange fået disse og andre produkter til spotpris, hvis ikke gratis.

'Den kultur skal nedbrydes'
- Det lever ikke op til den standard, som man kan forvente af offentligt ansatte. Den kultur skal nedbrydes, lyder det fra Bagmandspolitiets specialanklager Jørn Thostrup.

Navnlig en tidligere Atea-medarbejder, H, spiller en betydelig rolle i relation til to af de tre tiltalte i sagen. Manden er beskyttet af navneforbud og selv sigtet i sagen.

I en mail fra H til en kollega i Atea skrev H på et tidspunkt om, at man stod til at tabe en række udbud - og dermed penge - til en konkurrent.

- Vi kan håbe på, at B har mulighed for at påvirke projektgruppens beslutning, men det er meget tvivlsomt, lød det i mailen fra H.

B er en af de tre tiltalte. Han er anklaget for at have modtaget elektronikgaver for mere end 40.000 kr. under sin ansættelse i Københavns Kommune.

Sagen udspringer af en politiaktion, hvor 31 personer i sommer blev sigtet for enten at modtage eller at yde bestikkelse. Sommerens aktion skete på baggrund af en anden aktion et års tid forinden, hvor seks mænd endte med at blive fængslet. Der var tale om ansatte i Atea, firmaet 3A-it og forskellige offentlige instanser.

Det er endnu ikke afgjort, hvornår der falder dom i sagen mod de tre tiltalte. Det bliver formentlig i denne uge.

Ritzau