DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Danmark sagde nej tak til testtilbud - Heunicke beklager

Sydkorea tilbød testassistance for 14 dage siden, men sundhedsmyndighederne afslog tilbuddet. Nu beklager sundhedsministeren afslaget, som Kristian Thulesen Dahl (DF) vil have en forklaring på.

En sydkoreansk embedsmand i Danmark henvendte sig for to uger siden til de danske myndigheder med et opsigtsvækkende tilbud: Landet, der med succes har bremset den frygtede coronavirus ved aggressivt og opsøgende at teste hundredtusinder af borgere, tilbød at sælge ud af sit enorme lager af testkit til blandt andet Danmark, skriver Berlingske.

Ifølge Berlingske kontaktede den sydkoreanske embedsmand flere forskellige myndigheder i Danmark. Han blev blandt andet henvist til Statens Serum Institut via Lægemiddelstyrelsen. Men de danske myndigheder takkede ifølge sydkoreanerne nej til tilbudet.

Forløbet bekræftes af SangHwan Kim, direktøren for organisationen KOTRA (Korea Trade-Investment Promotion Agency), som sorterer under Sydkoreas ambassade i København og er en pendant til det danske Eksportrådet.

Heunicke beklager manglende opfølgning
I en mail til Folketingets sundhedsordførere beklager sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at sundhedsmyndighederne ikke har fulgt op på tilbuddet om at købe testkit fra Sydkorea.

Det er faldet blandt andre Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl for brystet.

- Partilederne har møde med statsminister og sundhedsmyndigheder i dag. Regner med en grundig orientering om Berlingskes historie om, hvorvidt vi har sagt nej tak til testudstyr fra Sydkorea, skriver han på Twitter.

Det har fået Heunicke til at skrive til sundhedsordførerne:

– Flere af jer har sikkert læst i Berlingske Tidende her til aften, at de danske sundhedsmyndigheder er blevet kontaktet af sydkoreanske embedsmænd, som har tilbudt at sælge testkit til Covid-19 fra sydkoreanske leverandører, starter mailen fra Magnus Heunicke (S), som Ritzau er i besiddelse af.

- Beklageligvis har de danske sundhedsmyndigheder ikke i tilstrækkelig grad fulgt op på henvendelsen fra de sydkoreanske embedsmænd. Ministeriet er ved at afklare det præcise forløb, men mit ministerium har allerede her til aften rakt ud til den sydkoreanske ambassade i København.

I mailen skriver Magnus Heunicke desuden, at ordførerne snarest muligt vil få en skriftlig orientering om forløbet og en status for det videre forløb.