DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Gribskov-borgmester overvejer pleje-udbud

Kritikken af virksomheden Attendo, der som den eneste udfører hjemmesygepleje i Gribskov, tager nu til. Attendo afviser kritikken, mens borgmesteren overvejer, om udbud er fremtiden

GRIBSKOV: Flere sygeplejersker er de seneste dage stået fra og fortalt, hvordan plejeopgaver, der bør løses af sygeplejersker, er blevet varetaget af personale med anden eller slet ingen relevant uddannelsesbaggrund. Det kan være opgaver som medicindosering og sårpleje, der har været varetaget af andre end sygeplejersker, skriver TV2 Lorry.

TV-stationen har blandt andet talt med en tidligere sygeplejerske for virksomheden, der anonymt fortæller, at der i det område, hun arbejdede i, som svarer til en tredjedel af Gribskov Kommune, kun var en eller to sygeplejersker på arbejde i dagtimerne, mens der kun var en i aften- og nattetimerne, som skulle dække hele kommunen. Ligeledes beretter hun om en tavshedsklausul, som gør, at medarbejderne har mundkurv på, og ikke må fortælle om forholdene i Attendo.

Sygeplejersken bliver bakket op af Dansk Sygeplejeråd, som kalder det et ‘kæmpe stort problem for borgernes patientsikkerhed’, hvis forholdene ikke er, som de bør være.

Attendo afviser kritikken
Regionschef i Attendo, Dorte Dahl, kan ikke genkende kritikken:

- Jeg kan ikke genkende det. Vi har arbejdet meget målrettet med, at alle medarbejdere uanset faggruppe ved, hvilke opgaver de må varetage, siger hun til TV 2 Lorry. Der er blandt andet udarbejdet en ny vejledning, der oplyser de ansatte om videredelegationen af opgaver i det daglige, forklarer Dorte Dahl.

Hun afviser, at medarbejderne er blevet udstyret med en mundkurv i form af en tavshedsklausul i kontrakten.

Attendo og Gribskov Kommune vil nu mødes for at drøfte, hvordan virksomhedens vilkår for at drive hjemmesygeplejen kan forbedres.

‘Sygepleje er kompleks’
Gribskov Kommune valgte i 2013 at sende hele ældreplejen i udbud - et udbud, som blev Danmarks største. Siden da har kommunen været igennem flere konkurser og Attendo er i dag sidste aktør på markedet.

Kommunens borgmester Kim Valentin (V) mener ikke, at det var en fejl, da man overlod sygeplejen til private hænder. Men han vil overveje nøje, om det skal ske igen. Attendo får dog på trods af kritikken fortsat lov til at løse opgaverne - dog under den forudsætning, at virksomheden redegør for, hvordan det bliver bedre, forklarer han til TV 2 Lorry:

- Sygeplejen er kompleks. Lige meget om den er på kommunale eller private hænder. Det må vi erkende. Her er problemet så, at der er for få sygeplejersker. Så vi er nødt til at se på, hvordan vi laver en model i kommunen, der gør, at vi har de sygeplejersker, der skal til. Uanset om det er på private eller kommunale hænder.

Han tilføjer, at han ikke er sikker på, om det er en god ide at sende hele den kommunale pleje i udbud igen, når kommunen i 2020 igen skal se på udbud af praktisk hjælp og personlig pleje.

- Hvis det kører, som det gør nu, er det meget tvivlsomt, om jeg vil være med til det.