dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

KL: Udbud skal bruges strategisk

Mange har gode erfaringer med udbud, men man skal passe på med at bruge redskabet ukritisk, mener KL's formand
17. FEB 2014 15.36

Konkurrence om offentlige serviceopgaver øger ifølge Produktivitetskommissionens rapport produktiviteten. Mange har gode erfaringer med udbud, men man skal passe på med at bruge redskabet ukritisk, mener KL's formand. Hertil kommer, at mulighederne begrænses af, at der i dag er lav produktivitet i de private serviceerhverv.

I dag offentliggjorde Produktivitetskommissionen sin sjette analyserapport, der handler om offentlig-privat samarbejde. Rapporten indeholder en række anbefalinger til, hvordan samarbejdet mellem offentlige og private aktører kan bidrage til at øge effektiviteten i den offentlige opgaveløsning.

Udgangspunktet for analysen er, at konkurrence om offentlige serviceopgaver øger produktiviteten.

KL ser også store potentialer i offentligt-privat samarbejde. Kommunerne og den private sektor samarbejder allerede i dag om opgaveløsningen på en række af de kommunale opgaveområder og skal derfor hele tiden blive bedre til at udvikle det samarbejde til gavn for hele samfundet.

Far med lempe
- Den private sektor kan bidrage med kompetencer og kapacitet på områder, hvor kommunerne - af fx organisatoriske eller strukturelle årsager - ikke er den optimale udfører af opgaven. De fleste kommuner har generelt gode erfaringer med at konkurrenceudsætte opgaver og evt. overdrage dem til private virksomheder. Udbud kan være en god måde at sikre, at vi får mest muligt for pengene, siger KL's formand Erik Nielsen (S).

En af anbefalingerne lyder, at kommunerne skal konkurrenceudsætte alle opgaver, som egner sig til det. Analysen peger på, at potentialet er størst på velfærdsområderne, men her mener KL's formand, at det er vigtigt at fare med lempe:

- Konkurrenceudsættelse er en ressourcekrævende proces, der kræver nøje forberedelse - særligt på velfærdsområderne, hvor erfaringerne endnu er begrænsede. Brugen af konkurrenceudsættelse på disse områder bør derfor udvikles gradvist og bruges med omtanke. I den forbindelse er Produktivitetskommissionens forslag om, at der afsættes midler til, at kommunerne får hjælp til at gennemføre udbud på områder, hvor der er begrænsede erfaringer og et umodent marked, interessant.

Mål er ikke sagen
I Produktivitetskommissionen første rapport konkluderede kommissionen selv, at netop de private serviceerhverv er præget af lav produktivitetsudvikling.

Produktivitetskommissionen ser gerne, at kommunerne sætter mål for deres brug af konkurrenceudsættelse i håb om, at det vil øge brugen. Erik Nielsen er enig i, at man skal arbejde strategisk med udbud, men mener ikke, at det nødvendigvis skal ske igennem fastsættelse af måltal for konkurrenceudsættelse:

- Det er veldokumenteret, at kommunerne har gennemført omfattende effektiviseringer i de senere år. Det lader vi os gerne måle på. Konkurrenceudsættelse har været et af redskaberne, men effektivisering og kvalitetsudvikling kan man jo opnå på mange forskellige måder, siger KL's formand.

Nyheder er værd at betale for

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

https://www.dkindkob.dk/artikel/kl-udbud-skal-bruges-strategisk

GDPR