
Som et led i økonomiaftalen er regeringen og KL er enige om at samle kommunernes basale it-drift i 4-5 tværkommunale it-servicecentre. Målet er at styrke cybersikkerheden, lette rekrutteringsudfordringer og sikre stordriftsfordele.
Men i Svendborg Kommune møder aftalen hård kritik.
- Jeg savner dokumentation for, at det her reelt er løsningen, siger kommunaldirektør Erik Meldgård Bendorf.
Han kalder rapporten, som blandt andet ligger til grund for beslutningen, “tynd”.
- Det her virker som et gæt. Hvorfor lige 4-5 centre? Det er ikke dokumenteret, og det virker ærligt talt som om, man har spejlet regionerne og sagt: 'Det passer meget godt'.
Ifølge aftalen skal kommunerne senest 1. januar 2027 tilslutte sig de nye it-servicecentre, som i første omgang skal overtage driften af servere og netværk. Frem mod 2030 skal de gradvist også overtage brugerstyring, pc’er, servicedesk og support.
Regeringen vurderer, at det kan give en samlet årlig besparelse på op mod 265 mio. kr., som kommunerne selv får lov at beholde.
Voldsomt pres for kommunerne
Erik Meldgård Bendorf understreger, at kommunerne nok skal kunne løfte opgaven, men kritiserer timingen og kalder omstillingen for "voldsom".
- Vi står overfor at skulle implementere store velfærdsreformer – og samtidig skal vi opretholde vores basale drift. Samtidig med det skal vi så også omstille hele rygraden i vores it. Det er voldsomt. For vi er dybt afhængige af, at vores it fungerer. Uden det kan vi ikke køre Aula, Nexus og de andre systemer.
I forbindelse med omstillingen peger Erik Meldgård Bendorf især på rekruttering og fastholdelse som en udfordring
- Vi får brug for de folk, også om fire-fem år. Men de ved nu, at deres job skal omorganiseres. Kan vi holde fast i dem, indtil overgangen er fuldført? Det er et åbent spørgsmål, siger Erik Meldgård Bendorf og tilføjer:
- Vi skal nok få det til at fungere. Men det havde klædt processen, hvis den byggede på dokumenterede behov – og ikke blot på ønsket om centralisering for centraliseringens skyld.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.