
Kommunerne er alt for afhængige af få, store leverandører på IT-området, hvilket er dyrt, ufleksibelt og risikabelt med det nuværende trusselsbillede i Danmark og resten af verden.
Det mener blandt andre Aarhus Kommune, som ønsker at bryde med afhængigheden af de tech-giganter, der i dag leverer en stor del af kommunens IT-løsninger. Det bekræfter Lone Juric Sørensen, der er chef for Fælles IT og Digitalisering i Aarhus Kommune, skriver TV2 Østjylland.
- Det er noget, der fylder særligt lige nu på grund af den geopolitiske situation omkring tech-giganternes betydning og indflydelse, siger hun.
At kommuner gerne vil undgå monopollignende tilstande på IT-området er ifølge Lone Juric Sørensen ikke noget nyt. For når enkelte, meget store, virksomheder sidder på det meste, er kommunerne også bundet stramt på økonomien og stillet ringere i forhold til at kunne træffe fleksible og sikre valg.
Men i en tid, hvor verden er blevet mere usikker, har snakken om afhængighed fået ny luft. Og det har Lone Juric Sørensen også skabt et stigende fokus på, hvordan nogle tech-giganter anvender de data, de får adgang til gennem de aftaler med eksempelvis kommuner.
- Data i dag er en valuta. En af de mest dyrebare valutaer i verden er data, siger hun.
Hun forklarer, at data i nogle sammenhænge bruges til markedsføring, og at det også kan bruges til udvikling af kunstig intelligens, hvilket efterlader kommunen i et værdimæssigt dilemma.
Aarhus Kommune har allerede i én afdeling for nylig skiftet en amerikansk leverandør ud med en tysk. Og kommunen er klar til at skrue yderligere op.
Konkret har administrationen nu indstillet til byrådet, at der på det kommende budget skal sættes penge af til at undersøge, hvad det vil kræve at sætte gang i en 'exit fra tech-giganterne'.
Burde være startet for længe siden
Og det er et eksempel på, hvad de fleste kommuner og andre offentlige instanser lige nu arbejder på i større eller mindre grad. Det fortæller Henrik Brix, der er IT-chef i Favrskov Kommune og formand for Foreningen af kommunale IT- og digitaliseringsansvarlige.
- Der er blevet skabt en monopollignende tilstand. Vi har en stor afhængighed af få amerikanske udbydere. Så meget, at de kan diktere vilkår. Det kender den enkelte måske fra Google, der med jævne mellemrum laver noget om. Og der kan man mene, at det er træls. Men det er sådan, det er, siger Henrik Brix, der pointerer, at arbejdet med at undgå afhængighed af tech-giganter skulle have været startet for længe siden.
- Der er et kinesisk ordsprog, der siger, at det bedste tidspunkt at plante et træ, det var for 20 år siden. Det næstbedste tidspunkt er i dag. Så ja, vi er bagud, siger Henrik Brix.
Minister enig i bekymringer
Minister for digitalisering, Caroline Stage (M), erklærer sig enig i kommuner og andre offentlige instansers ambitioner om at gøre op med afhængigheden af tech-giganternes løsninger.
For det kan ifølge ministeren være både et konkurrencemæssigt og demokratisk problem, at nogle få virksomheder uden for Europa styrer så stor en del af landets digitale infrastruktur.
- Jeg har ikke et mål om, at vi aldrig nogensinde skal benytte os af noget teknologi, som kommer fra andre steder end Europa. Men vi skal have muligheden for at lade være. Og det er det, vi ikke har i dag, siger ministeren.
- Det er noget, der er sket over rigtig mange år, så det kommer også til at tage nogle år at få os ud af den afhængighed. Men det nytter ikke noget, hvis vi ikke begynder nu. Derfor skal der laves en plan. Og det vil jeg gerne stille mig i spidsen for.
En national plan er altså fortsat på tegnebrættet. Ministeren pointerer også over for TV2 Østjylland, at der bliver brug for pionérprojekter i for eksempel kommunerne, der kan smitte af på resten af landet.
amp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.