dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Millionkrav varslet efter lønfusk på Nyt OUH
Byggeriet af det nye OUH, der samlet kommer til at fylde ca. 250.000 kvm, er efter planen færdigt i sidste halvdel af 2024. Illustration: Region Syddanmark

Millionkrav varslet efter lønfusk på Nyt OUH

- Der tegner sig et skræmmende billede af svindel, mener Blik- og Rørarbejderforbundet ifølge DR.

SYDDANMARK: En italiensk håndværker fik løn for 37 timers arbejde på det fynske supersygehus Nyt OUH, men arbejdede i virkeligheden 60 timer ugentligt. Sammenlagt har han nu fået efterbetalt 161.000 kroner af sin tidligere arbejdsgiver, der også er forhenværende på Nyt OUH, skriver DR.

En del af beløbet er omfattet af et forlig, som Blik- og Rørarbejderforbundet har forhandlet hjem på vegne af den italienske håndværker. Sagen har fået fagforeningen til at dykke ned i lønsedler og tidsregistreringer for flere ansatte, og nu varsles et millionkrav mod underentreprenøren, Euroimpianti Denmark.

- Der tegner sig et skræmmende billede, et billede af svindel, siger Carsten Duus, næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet kreds Fyn/Jylland, til DR.

Den italienske totalentreprenør afviser, at der foregår systematisk snyd på byggeriet. Projektdirektør Kenneth Holm mener som udgangspunkt, at kontrollen med arbejdsvilkårene er god nok, men at evt. yderligere sager "skal op i lyset" og håndteres.

Dagbøder siden december

Siden december har totalentreprenøren måttet betale en økonomisk sanktion i form af dagbøder på 960.000 kroner pga. forsinkelser. Det er en kompensation, som entreprenøren skal betale pr. dag, byggeriet eller aftalte delmål er forsinket.

Byggeriets tidsplan har været justeret flere gange som følge af udfordringer i forbindelse med covid-19 og krig i Europa. I oktober 2023 offentliggjorde regionen, at byggeriet bliver forsinket med yderligere ni måneder.

Det nye supersygehus har også været ramt af flere byggesagsskandaler. I marts 2023 var det 75.000 kvadratmeters betonfacader, som pludselig begyndte at boble og skalle af. Måneden før blev 400 rum i det nye sygehus ramt af skimmelsvamp.

Efter planen skal Region Syddanmark have hospitalet overdraget fra entreprenøren i slutningen af 2024. Hvis byggeriet stadig er forsinket til den tid, er der tale om endnu større dagbøder på to mio. kr. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.