Museer køber mere kunst lavet af mænd end kvinder
Mandlige kunstnere bliver begunstiget på de danske museer. For når de statslige og statsanerkendte museer køber kunst eller bruger penge på kunst, så gavner det mænd. Det viser en undersøgelse lavet af Slots- og Kulturstyrelsen over museernes kunstindkøb fra 2018 til 2022.
37 museer har bidraget til undersøgelsen.
Når der eksempelvis bruges 100 kroner på indkøb, går 65 kroner til mandlige kunstnere. 63 procent af museernes indkøb de seneste fem år er skabt af mænd, og 65 procent af den samlede udgift af museernes indkøb bruges på værker, som er lavet af mænd. Der skal være mere ligestilling på området. Det mener kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).
- Tallene viser, at der er et stykke vej, før vi har en mere ligelig fordeling på området. Der er i mine øjne behov for, at vi fortsætter med at holde øje med udviklingen for at se, om det er et udsving i denne undersøgelse, eller om der er tale om en klar tendens, siger ministeren i en pressemeddelelse fra Kulturministeriet.
- Derfor har jeg besluttet, at denne undersøgelse skal laves hvert år fremover. Det vil være med til at skabe opmærksomhed om udfordringerne på området, siger Engel-Schmidt.
Undersøgelsen viser også, at museerne generelt åbner flest udstillinger med værker, som mænd har lavet. På Bornholm, i Nordsjælland, København og Københavns omegn går det bedre med ligestillingen på området. Her er der den mest ligelige fordeling af indkøbte værker, viser undersøgelsen.
De seneste ti år har Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler i gennemsnit uddannet 54 procent kvinder og 46 procent mænd.
/Ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.