DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Nu lysner det omsider for digitale vælgererklæringer

En stribe fejlrettelser har bragt oppetiden op på 99 pct. Et par fejlrettelser mere hen over sommeren, så skulle problemerne være løst
24. JUN 2016 13.44

Efter mange fortrædeligheder ser det nu ifølge Indenrigsministeriet ud til at lysne for de digitale vælgererklæringer, som på vaelgererklaering.dk skal lette arbejdsgangen for at gøre nye partier berettigede til at opstille til folketingsvalg.

Den digitale løsning blev indført i januar og havde indledningsvis en del børnesygdomme, men efter en stribe fejlrettelser blev oppetiden i maj registreret til 99 pct., og det overholder de aftalte servicemål, oplyser ministeriet. Siden starten har i alt mere end 20.000 vælgere afgivet vælgererklæring digitalt.

Ministeriet konkluderer i en status fredag, at systemet trods startvanskelighederne nu holder 'et kvalitetsniveau så langt de fleste vælgere bør opleve det som nemt og uproblematisk at afgive en digital vælgererklæring'. Undtagelser kan forekomme, hvis NemID eller CPR-registret midlertidigt ikke er tilgængeligt, tilføjer ministeriet.

Efter en lang række fejlrettelser, senest for to uger siden, er der planlagt yderligere to mindre fejlrettelser i de kommende uger. It-leverandøren KMD venter i løbet af sommeren at have rettet alle fejl, der var kendskab til pr. 1. maj, og når det er sket forventer Indenrigsministeriet at problemerne med driftsstabilitet og brugervenlighed er løst.

Foruden fejlrettelserne vil Indenrigsministeriet hen over sommeren gennemføre en automatiseret kontrol af de gamle vælgererklæringer, som partierne har indlæst i systemet. Det er en del af en overgangsløsning, som skal sikre at, at ingen vælger har afgivet mere end én gyldig vælgererklæring ad gangen.

Efter denne tværgående kontrol vil de opstillingssøgende partier have et fuldt digitalt overblik over hver deres indsamling af vælgererklæringer. Det er dog stadig sådan at partierne skal opbevare de gamle papirbaserede vælgererklæringer og indlevere dem til Social- og Indenrigsministeriet som dokumentation, når partiet anmelder sig, en deltajle som Nationalpartiet forbrød sig mod, da partiet i april fejlagtigt erklærede sig i hus med det nødvendige antal vælgererklæringer.

mk