dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Nyborg vil købe benzin- eller hybridbiler til hjemmeplejen

Selv om det er i strid med kommunens klimaambitioner, foreslår udvalg at købe benzinbiler, fordi de kan køre døgnet rundt.

NYBORG: Kun 12 af 20 nye biler, der skal indkøbes til hjemmeplejen i Nyborg, bliver elbiler. Resten skal være hybrid- eller benzinbiler, da de skal kunne køre døgnet rundt og derfor ikke har tid til at stå flere timer til opladning.

Sådan er indstillingen til byrådsmødet, som tirsdag skal tage stilling til indkøbene, fremgår det af dagsordenen. Det på trods af, at byrådet ifølge sin klimaplan og diverse politikker vil arbejde på at blive CO2-neutral inden for transportområdet og så vidt muligt købe emissionsfrie køretøjer.

Sundhed og Ældre ønsker at indkøbe otte benzindrevne biler, fordi det ifølge indstillingen tager 6,25-7,5 timer dagligt at lade en elbil op med den ladekapacitet, der stilles til rådighed. Og syv af bilerne skal bruges af hjemmeplejen døgnet rundt, mens den sidste er til sygeplejen, som skal kunne rykke ud med kort varsel, hvorfor der ikke er tid til at vente så længe på en opladning.

Indkøbsaftale på hybridbiler

Kommunens udbuds- og indkøbsafdeling har i efteråret gennemført et udbud på indkøb af dels elbiler dels benzindrevne biler. På sidstnævnte modtog kommunen to tilbud, og det, som blev vurderet som det bedste, var på en hybridbil. Derfor indstillede forvaltningen, at der skulle indkøbes 12 elbiler og otte hybridbiler.

Økonomiudvalget bad imidlertid på sit seneste møde om at få en vurdering af, om det er mere fordelagtigt at købe otte benzinbiler i stedet for de otte hybridbiler.

Men det fraråder forvaltningen. Det vil nemlig kræve, at den nye indkøbsaftale skal annulleres, og der skal gennemføres et nyt udbud på benzinbiler, hvor man på forhånd udelukker hybridbiler. Det vil tage tre-fire måneder, og med leveringstid vil bilerne tidligst kunne leveres til efteråret eller næste vinter. 

Derfor er indstillingen til byrådet, at de otte biler bliver hybridbiler.

Ni biler er elbiler

Ifølge Fyens Stiftstidende oplyser kommunens indkøbs- og udbudsafdeling, at det for øjeblikket kun er ni af kommunens 168 biler, der er elbiler.

- Der, hvor det overhovedet er muligt, skal vi investere i elbiler. Men der kan altså også være nogle områder, hvor hybridbiler er det rigtige, siger fagchef i bæredygtig udvikling Mogens Michael Møller til avisen.

ak

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.