DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

SKI snart klar med egne miljømærker

For at gøre det endnu lettere for indkøbere at vælge miljørigtige varer introducerer SKI i løbet af sensommeren to nye mærker.
7. JUN 2021 14.44

Kommunerne kigger ofte mod miljømærker, når de skal købe ind. Men størstedelen af alle offentlige indkøb foretages decentralt i eksempelvis offentlige institutioner, børnehaver, på skoler og plejehjem.

For pædagoger, sagsbehandlere og lærere mm. er indkøb naturligt en biting i deres arbejde. Derfor kan det være svært at kode, om et produkt er miljørigtig, hvis det ikke har de klassiske miljømærker, man kender fra privatfronten såsom Ø-mærket og Svanemærket.

Det er dog langt fra alle grønne varer, som er miljømærkede med disse mærker. Det kan fx skyldes, at der er områder, der ikke er udviklet miljømærkekriterier på, ligesom der er mange grønne produkter, der ikke er certificerede, men som lever op til kravene.

To nye mærker

For et imødekomme denne problematik vil SKI i samarbejde med sine leverandørerne lancere to interne SKI-mærker som et supplement til miljømærkerne. Mærkerne vil synliggøre de grønne varer i SKI's aftaler. De to mærker hedder "Grønt alternativ og ".... eller tilsvarende"

".... eller tilsvarende-mærket” synliggør de produkter, der lever op til kriterierne bag de klassiske miljømærker i henhold til udbudsloven, selvom de ikke har opnået licensen. Mærket omfatter således de produkter, der lever op til samme krav, som de miljømærkede produkter, men som ikke har det pågældende miljømærke.

”Grønt alternativ-mærket” synliggør genbrug, produkter med genanvendte materialer eller lav TCO (Total Cost of Ownership). Eksempelvis brugte møbler, produkter produceret af genanvendt plast eller andre materialer og produkter udvalgt på baggrund af en TCO-beregning. Dette mærkat kan være særligt relevant på områder, hvor der endnu ikke er udviklet miljømærker.

De nye mærker vil være klar til brug i løbet af sensommeren, oplyser SKI.