dknyt
dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
DK Debat
DK Stillinger

SKI vil skabe grønt fokus med flere indkøbsrapporter

SKI har hjemtaget arbejdet med at kategorisere sine indkøb, opgaven har hidtil været udført af KMD. Med hjemtagelsen håber SKI blandt andet at kunne synliggøre yderligere, hvor grønt den enkelte offentlige organisation køber ind.
14. SEP 2021 10.14

SKI vil fremover tilbyde de offentlige indkøbere flere og mere detaljerede indkøbsrapporter.

SKI har i samarbejde med 93 af landets kommuner arbejdet med at analysere indkøbsmønstre siden 2016. Nu vil også statslige fakturaer indgå i datamængden. Fremover vil KMD ikke længere stå for kategoriseringen af indkøbene, da SKI har hjemtaget opgaven.

- Vi indhenter og behandler samtlige fakturaer betalt af kommunerne. Fremover vil vi også behandle de statslige fakturaer. Det betyder, at vi puljer indkøbsdata og kan opnå bedre indsigt i tendenser og indkøbsmønstre på tværs af offentlige sektorer, fortæller Bjarne Schmidt, der er analysechef i SKI

Med hjemtagelsen følger også nye ambitioner for datasamarbejdet, hvor SKI blandt andet vil lave nye rapporter, der sætter grønne indkøb under lup. SKI vil levere analyser, der gør det muligt at følge med i, hvor grønt den enkelte offentlige organisation køber ind – også set i forhold til andre, offentlige organisationer.

Rapporterne skal eksempelvis kunne opgøre andelen af miljømærkede produkter eller andelen af indkøbte elbiler mm. Det skal gøre det tydeligere for kommunerne, om de lever op til deres egne indkøbspolitikker. 

- Måden hvorpå vi kategoriserer de mange indkøb er helt afgørende for anvendeligheden af de analyser, vi kan trække. På sigt vil vi gerne trække hyppigere og kunne lave flere skræddersyede analyser med mere detaljeret viden, siger Bjarne Schmidt.

Gennemsnitskommunen bruger samlet set årligt knap 18.000 kr. pr. indbygger for varer og tjenesteydelser. Tilsammen brugte kommunerne 98 mia. kr. på varer og tjenesteydelser i 2019.

amp