DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Atea bil foran politibiler ved Københavns Politi - Station City - ved Halmtorvet.
Foto: Christian Lindgren, Ritzau Scanpix.

To dømte i Atea-bestikkelsessag vil i Højesteret

Højesteret skal se på, om Østre Landsret har begået juridisk fejl, da den valgte at dømme for mandatsvig.
1. AUG 2019 14.48

To mænd vil have landets øverste domstol til at bedømme danmarkshistoriens største bestikkelsessag, den såkaldt Atea-sag. Det oplyser mændenes advokater Kåre Pihlmann og Naja Wærness Larsen til Ritzau.

Mændene blev 12. juli sammen med tre andre dømt i Østre Landsret i sagen. Den handler om offentligt ansatte i Region Sjælland og andre steder, som modtog flere gaver fra ansatte hos it-leverandøren Atea. Blandt andet en bekostelig Formel 1-rejse til Dubai.

- Jeg har i fredags ansøgt Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at anke til Højesteret, fortæller Kåre Pihlmann.

Hans klient, den tidligere koncerndirektør i Atea Peter Trans, blev i landsretten idømt tre måneders betinget fængsel. Han blev frifundet for anklagerne om bestikkelse og underslæb. I stedet blev han dømt for medvirken til mandatsvig.

- I de fire år, sagen har varet, er bestemmelsen om mandatsvig aldrig blevet nævnt. Så spørgsmålet er, om man kan dømmes for mandatsvig, når man ikke er tiltalt for det, lyder det fra Kåre Pihlmann.

- Spørgsmålet er også, om retten kan dømme for det, når anklageren ikke engang har nævnt mandatsvig i sine bemærkninger. Og når vi ikke har haft mulighed for at udtale os om det, siger han.

For de fleste er forskellen mellem underslæb og mandatsvig nok til at overse. Underslæb er at sammenligne med tyveri, men hvor man er i lovlig besiddelse af det stjålne - for eksempel hvis man tager af kassen.

Mandatsvig er lidt mere kompleks. Her bruger man en bemyndigelse - et mandat - til at rage til sig. Det kan for eksempel være en person, som forvalter en andens formue - eller som i denne sag - en person, der i kraft af sin stilling har adgang til at forvalte en konto.

To vil ikke anke
Naja Wærness Larsen repræsenterer en tidligere it-udviklingschef i Region Sjælland, som i landsretten blev idømt fire måneders betinget fængsel med vilkår om samfundstjeneste. Hun holder ferie og kan derfor ikke oplyse nærmere om årsagen til hendes klients ansøgning om anketilladelse.

Tidligere it-driftschef i Region Sjælland René Clausen og tidligere Atea-koncernchef Claus Hougesen blev i landsretten idømt henholdsvis to års ubetinget fængsel og seks måneders betinget fængsel med vilkår om samfundstjeneste.

Deres advokater, Andro Vrlic og Jakob Lund Poulsen, oplyser til Ritzau, at deres klienter ikke vil søge om anketilladelse.

- Min klient har - af hensyn til de økonomiske og personlige omkostninger ved en ankesag - valgt ikke at indbringe sagen for Højesteret, skriver Andro Vrlic i en mail til Ritzau.

Den femte mand, der blev dømt i landsretten, tidligere Atea-salgschef Per Juul Andersen, blev i landsretten idømt 15 måneders ubetinget fængsel. Det er ikke lykkedes at få oplyst, om han vil anmode om adgang til Højesteret.

Se dommene i Atea-sagen her:

  • René Clausen, tidligere it-driftschef i Region Sjælland, var tiltalt i hovedparten af forholdene. Landsretten idømte ham to års ubetinget fængsel og forhøjede dermed byrettens straf med seks måneder. Han blev dømt for at modtage bestikkelse for 322.000 kr. og for mandatsvig for cirka 800.000 kr. Han har ikke søgt om tilladelse til at anke til Højesteret.
  • Per Juul Andersen, tidligere salgschef i Atea, blev idømt ubetinget fængsel i et år og tre måneder. I byretten lød straffen på ét år. Det har ikke været muligt at få oplyst, om han vil søge om anketilladelse.
  • Claus Hougesen, tidligere koncernchef i Atea, blev idømt betinget fængsel i seks måneder, mod at han udfører 120 timers samfundstjeneste. Hougesen vil ikke søge om anketilladelse.
  • Peter Trans, tidligere koncerndirektør i Atea, blev idømt tre måneders fængsel. Ingen vilkår om samfundstjeneste. Han har søgt om tilladelse til at anke til Højesteret.
  • Michael Mølkær Jensen, tidligere it-udviklingschef i Region Sjælland, blev idømt betinget fængsel i fire måneder. Han skal udføre 100 timers samfundstjeneste, hvis ikke han vil afsone sin straf. Han har søgt om tilladelse til at anke til Højesteret.
  • It-selskabet Atea fik i byretten en bøde på ti mio. kr. Den dom har selskabet accepteret. Selskabet har i øvrigt i en udløber af sagen fået endnu en bøde på tre mio. kr. Selskabet valgte at acceptere den bøde og gik ikke i retten med sagen.
  • En tidligere salgsdirektør i Atea, Carsten Ritzau, og en tidligere it-direktør i Region Sjælland og Rigspolitiet, Michael Steen Hansen, valgte ikke at anke deres domme fra byretssagen. De lød på fængsel i henholdsvis otte og ti måneder. Begge skulle afsone tre måneder og derudover udføre samfundstjeneste.

Kilder: Retten i Glostrup, Østre Landsret og Ritzau.

Ritzau