
Danmark vil være med til at investere i blandt andet luftforsvar og store troppeformationer som en del af Natos nye styrkemål. Det siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) efter et møde i Nato-hovedkvarteret i Bruxelles onsdag.
Udmeldingen kommer, efter at Natos generalsekretær, Mark Rutte, onsdag fremlagde sine topprioriteringer for styrkemålene. De skal besluttes på et møde torsdag i Bruxelles.
- Luftforsvar, langtrækkende missiler, logistik samt store troppeformationer er blandt topprioriteterne, lød det fra Mark Rutte.
Nato-chefen kan regne med opbakning fra Danmark til at indfri ønskerne, siger Troels Lund Poulsen.
- Jeg er helt enig i det, som Natos generalsekretær har sagt. Vi står over for en diskussion om nye styrkemål i morgen, og jeg deler Mark Ruttes anbefalinger en til en, siger Troels Lund Poulsen.
Han henviser til, at Nato-landenes forsvarsministre torsdag ventes at blive enige om de fireårige styrkemål for alliancen. De er afgørende for Natos kampkraft, fordi de fastlægger, hvor der er behov for investeringer.
Vil have kampklar brigade
Troels Lund Poulsen fastslår, at regeringen blandt andet ønsker at gøre 1. brigade kampklar. Den skal ifølge Forsvarsministeriet bygges op til at indeholde kamp-, kampstøtte- og støtteenheder, der samlet gør brigaden i stand til at operere som en selvstændig troppeenhed inden for Nato.
Oprettelsen af operationsdygtige og kampklare brigader anses i Nato for afgørende for, at alliancen fremover kan forsvare den østlige flanke over for Rusland.
- Det bliver en prioritet, og jeg synes allerede, vi er godt forberedt. Ikke mindst med Accelerationsfonden.
- Hele idéen med Accelerationsfonden er at speede processen op, så vi kan investere i nogle af de kapaciteter, vi mener er helt afgørende på den korte bane. Og for at kunne fremrykke noget mere kampkraft, end vi ellers ville være i stand til, siger Troels Lund Poulsen.
Regeringen har med opbakning fra Folketinget afsat 50 milliarder i fonden til investeringer i militære kapaciteter i 2025 og 2026.
Når det gælder luftforsvar, har unavngivne kilder oplyst til nyhedsbureauet Bloomberg, at Nato ønsker en femdobling af Europas jordbaserede luftforsvar. Også her vil Danmark bidrage, siger Troels Lund Poulsen uden at bekræfte oplysningerne fra Bloomberg.
- Jeg kommer ikke til at blive konkret på, hvad styrkemålene bliver fra dansk side. Men der bliver selvfølgelig øgede krav til luftforsvar i kredsen af Nato-lande. Det kommer vi også til at skulle levere på. Det vigtige for mig bliver selvfølgelig, at vi speeder processen op, når det gælder anskaffelse af luftforsvar, siger Troels Lund Poulsen.
Både hastighed og penge vil dermed være i fokus fra til Nato-topmødet i slutningen af juni.
Danmark klar til nye NATO-krav
Mandag sagde statsminister Mette Frederiksen (S) for første gang entydigt ja til et forslag fra Mark Rutte om, at Nato-landene skal øge deres direkte investeringer i forsvar til 3,5 procent af bruttonationalproduktet. Derudover skal landene ifølge forslaget investere 1,5 procent i sikkerhedsudfordringer mere bredt.
Troels Lund vil onsdag bekræfte, om de forventede styrkemål vil flugte med Ruttes forslag til finansiering. Han siger:
- Det kommer an på, hvordan diskussionen ender. Men det er klart, at det kommer med en pris at skulle levere hurtigere i forhold til oprustning.
- Det bliver også en diskussion frem til topmødet i Haag, hvornår man skal levere på de 3,5 procent og på de 1,5 procent, hvis det bliver der, det ender, siger Troels Lund Poulsen.
Mark Rutte har lagt op til, at deadline skal være 2032, mens Mette Frederiksen fra dansk side har talt for senest 2030.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.