DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

It-folk bestilte udstyr for 150 mio. kr. ulovligt

Regionspolitikere holdt udenfor mens it-afdeling opbrugte overskud uden bevillinger

SJÆLLAND: Gennem flere år har en lille gruppe ansatte i Region Sjællands it-afdeling hvert år i december sørget for at tømme afdelingens budget ved at forudbestille varer hos it-firmaet Atea. Det viser en analyse af it-bestikkelsessagen, som revisionsfirmaet PwC netop har leveret til regionsrådsmedlemmerne, skriver Sjællandske.

Alt i alt har gruppen af ansatte forudbestilt - eller forudfaktureret, som det hedder i revisorsprog - for 150 mio. kr. i årene 2012, 2013 og 2014. Uden at hverken regionens ledelse eller regionens revisionsfirma BDO har kontrolleret om tingene var i orden, hvilket er imod reglerne.

 - Man må simpelthen ikke afholde udgifter, uden at de er bevilget. I nogle tilfælde kan det jo ikke undgås, at man er nødt til at forudbestille ting til det kommende år. Men man skal have det bevilget, og det skal fremgå af regnskabet for indeværende år eller det næste, siger Per Nikolaj Bukh, professor i offentlig forvaltning på Aalborg Universitet.

Samme konklusion kommer både PwC og regionsrådsmedlem Egon Bo (LA) frem til.  Egon Bo har selv tidligere arbejdet som kommunaldirektør, og han er rystet over PwC’s rapport.

Overskud skjult for politikerne
- Man har haft et overskud, som man har skjult for os politikere. Dermed har man unddraget sig, at vi kunne have sagt, at de her penge tager vi og bruger til tog, busser eller sygehuse i stedet for. I stedet er de brugt på varer, vi reelt ikke kan være sikre på, at vi har fået, siger Egon Bo om varerne, der hverken er blevet registreret, bogført eller bare afstemt som forudfaktureret.

Egon Bo frygter, at den mangel på kontrol, som regionens revisionsfirma BDO og regionens egne topembedsmænd burde have gennemført, også har fundet sted på andre områder, eksempelvis indkøb på sygehusområdet.

En rystet regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) lægger op til, at Region Sjælland som følge af afsløringerne nu etablerer en intern revision til at øge kontrollen med regionens forbrug fremadrettet. Regionens forretningsudvalg mødes til ekstraordinært møde om sagen på tirsdag.

mk