DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Minister gennemtrumfer adgang til at anonymisere data

KORT NYT27. MAR 2018 13.15

Forældre får nu individuel adgang til at få anonymiseret deres børn data i nationale trivselsmålinger for skolebørn i årene 2015-2017, skriver Politiken. Målingerne er misvisende blevet kaldt anonyme, selv om data er blevet gemt sammen med barnets cpr-nummer, og det er den kobling der nu åbnes for at bryde.

Beslutningen er truffet af undervisningsminister Merete Riisager (LA), efter at Styrelsen for IT og Læring hidtil har afvist forældreønsker om at få slettet data. Et cirkulære udstedt tirsdag åbner for adgangen, som i praksis skal udmøntes ved at der inden udgangen af april opsættes et system hvor forældre kan anmode om anonymisering af deres børns date i trivselsdatabasen. Muligheden for anmode om anonymisering gælder frem til 3. august.

Ministeren begrunder i cirkulæret sin indgriben med 'dataetiske hensyn og det hensyn til god databehandlingsskik som persondataloven bygger på'. Tidligere blev dette års nationale trivselsmåling på stand by og først igangsat på ny, da der var etableret mulighed for reelt at svare anonymt - i år i papirform.

mk