dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Regeringen klar med køreplan for energieffektivitet
Klima, energi og forsyningsminister Lars Aagaard. (Arkivfoto.)
Foto: Gregers Tycho/Ritzau Scanpix

Regeringen klar med køreplan for energieffektivitet

Tirsdag har regeringen præsenteret en køreplan for energieffektivitet, der bl.a. viser vejen til, hvordan Danmark vil opfylde EU’s energisparekrav, og giver et overblik over den kommende proces for implementering af bygningsdirektivet.
11. JUN 2024 11.40

Udfasningen er fossile brændsler er i fuld gang, og det samme er udbygningen af vedvarende energi. Om få forventes det, at det danske el-, fjernvarme- og gasforbrug er dækket af grøn energi.

Danmark er foran bl.a. pga. oliekrisen i 1970'erne, som førte en lang række tiltag og afgifter blevet indført i energibesparelsernes tegn, lyder det fra regeringen.

Men Danmarks skal blive endnu bedre, mener regeringen, som derfor i dag har fremlagt en en køreplan for energieffektivitet.

Planen viser bl.a. vejen til, hvordan Danmark vil opfylde EU’s energisparekrav, og giver et overblik over den kommende proces for implementering af bygningsdirektivet. Køreplanen skal desuden brede dagsordenen ud over sektorer og bidrage til, at vi bruger energien smartere og med omtanke.

Med køreplanen ønsker regeringen, at tage de indledende skridt på en ny forståelse af energieffektivitet, der skal bruges som et udgangspunkt, når fremtidens rammer for energieffektivitet skal drøftes med branchen og Folketinget, oplyser Klima-, Energi-, og Forsyningsministeriet i en emdddelelse.

- I flere årtier har energieffektivitet spillet hovedrollen i historien om det danske energisystem – faktisk siden oliekrisen i 70’erne. Det betyder, at vi i dag er et helt andet sted end mange andre lande. Energibesparelser er stadigt vigtige, men vi skal tænke bredere end det. Vi skal hurtigere kunne stille om, så vi oplader bilen og skruer op for varmen i hjemmet, når den grønne energi er i overflod – og omvendt. Derfor skal vi fremover også tale fleksibilitet, elektrificering og digitalisering, når vi taler energieffektivisering, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

Flere tiltag på vej

Køreplanen bygger oven på en lang række energibesparende tiltag, der allerede er på plads. Danmark har i årtier haft en lang række af energiafgifter, som er højere end EU’s minimumssatser. De afgifter har og vil give danskerne store økonomiske incitamenter til at spare på energien.

Køreplanen står ikke alene. De kommende år vil der løbende bliver sat flere tiltag i søen. Der vil bl.a. snart komme en udmelding på overskudsvarme, et forsyningsudspil er på trapperne, og det afklares løbende, hvordan Danmark skal implementere de nye krav fra energieffektivitetsdirektivet og bygningsdirektivet. Dertil skal man videre med elektrificeringen, da det er energieffektivt.

- Jeg vil efter sommeren invitere til en række møder med branchen om udvikling af et bredere fokus på energieffektivitet, implementeringen af bygningsdirektivet og generelt fokus på at fjerne barrierer, siger Lars Aagaard.

En stolpe i køreplanen er, at forbruget skal matche produktionen. Det betyder, at den grønne energi skal bruges, når den er i overflod, f.eks. når vinden blæser, og solen skinner. Omvendt skal forbruget kunne skrues ned, når den grønne energi mangler. Målet er, at det med øget digitalisering og større fokus på fleksibilitet skal kunne køre helt af sig selv.

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.