DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Whistleblowersag: Advokat-tjek af om gebyrer bevidst var for høje

Advokatfirma skal undersøge whisteblower-påstand om, at overpris på fortovsgebyrer var med vilje, og at den daværende fagborgmester Morten Kabell (EL) vidste besked

KØBENHAVN: En whistleblowerhenvendelse fører nu til, at et eksternt advokatfirma skal undersøge, om Teknik- og Miljøforvaltningen i København med vilje har opkrævet for høje gebyrer hos grundejerne for at holde fortovene fri for skrald og snavs, og om det skete med den daværende fagborgmester, Morten Kabells (EL), vidende. Det har et flertal i økonomiudvalget besluttet, skriver DR København.

- Vi skal have fuldt overblik over, hvordan det har kunne gå til, at Teknik- og Miljøforvaltningen har opkrævet eksorbitant store regninger hos københavnerne. Vi ved, at det er sket, men vi ved ikke, hvordan det er sket, og hvem der har haft viden om det, siger Socialdemokratiets gruppeformand Lars Weiss til DR København.

Teknik- og Miljøforvaltningen opkrævede sidste år 61,2 mio. kr. i gebyrer for fortovsrenhold fra boligforeninger, butikker og andre grundejere. Men både private firmaer og forvaltningen selv kunne have løst opgaven for langt mindre, viste kommunens egen kontrol for nyligt, og hvis det viser sig, at forvaltningen bevidst har opkrævet for høje gebyrer, er det meget kritisk, siger samfundsvidenskabsprofessor Bent Greve fra Roskilde Universitet.

'Det eneste rigtige'
Politikerne gør det eneste rigtige ved at hyre en uvildig part til at undersøge forvaltningen, påpeger professoren. Selv afviser den daværende fagborgmester Morten Kabell, der i dag er vicedirektør i et konsulentfirma, enhver beskyldning om, at forvaltningen med åbne øjne har opkrævet for høje gebyrer.

- Det er forrykt at forestille sig, at det skulle være sket, uden at det blev opdaget i en så stor og åben kommune som København. Og hvis jeg havde kendt til det, ville jeg have sat en stopper for det med det samme, siger han til DR København.

Han er overbevist om, at en advokatundersøgelse vil komme til samme konklusion og 'ser en ekstern undersøgelse som en effektiv måde at blive renset for enhver beskyldning om, at det er foregået, og at jeg har været informeret', siger han. Det er endnu ikke besluttet, hvilket advokatfirma der skal stå for undersøgelsen.

mk