Skal vi være førende på andre klimateknologier end vindmøller, kræver det ifølge Klimarådet en større indsats.
Danmark har spillet en stor rolle i udviklingen af vindmøller, som er med til at sænke udledningen af drivhusgasser over store dele af verden.
Men går man og venter på det næste store danske klimateknologisk aftryk, skal man ikke holde vejret.
Der er nemlig ikke tydelige tegn på, at Danmark er ved at sætte det aftryk, lyder det fra Klimarådet, regeringens grønne vagthund, i en ny analyse.
Der er potentiale. Eksempelvis inden for Power-to-X, hvor der laves grønne brændstoffer af vedvarende energi. Men det kræver en større indsats.
- Der er ingen garantier, men hvis vi ønsker at være førende inden for nye områder og ikke blot inden for vindmølleteknologi, bør regeringen overveje, om der skal satses mere, siger Peter Møllgaard i en pressemeddelelse.
Han er rektor på Copenhagen Business School og formand for Klimarådet.
Klimarådet har undersøgt ti områder med betydning for den langsigtede omstilling af Danmark, og her har PtX muligvis de bedste forudsætninger.
Det hænger blandt andet sammen med, at der er investeret stort, og i en periode lå vi i front med investeringer målt relativt til økonomiens størrelse i forhold til andre rige lande. Men andre lande har nu skruet op.
Samtidig har vi kun et relativt lille brintforbrug - en af de brændstoffer, som kan laves med PtX - og det gør det svært at skabe synergier mellem udvikling og udbredelse, mener Klimarådet.
Når man ser på offentlige investeringer i klimarelateret forskning, patenter og eksport, ligger Danmark ifølge rådet i den bedre halvdel af rige lande.
Det skyldes dog især vindmølleteknologi, og vi kan ifølge Peter Møllgaard ikke lige nu forvente at sætte et tilsvarende aftryk med andre klimateknologier.
/ritzau/