DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Interesseorganisation hjalp med at mørklægge ulovlige millionindkøb
Danva har på sin hjemmeside vejledt sine medlemmer om , at de ikke er forpligtede til at give indsigt i deres indkøb. Det er forkert, siger landets førende forsker på området, og ti selskaber, som har fulgt vejledningen, er blevet underkendt i ankenævn.

Interesseorganisation hjalp med at mørklægge ulovlige millionindkøb

Kommunalt ejede vandselskaber har fået hjælp til at hemmeligholde oplysninger om indkøb og udbud af vandsektorens interesse­organisation Danva.
7. FEB 2019 14.10

Interesseorganisationen Danva har i mere end et halvt år hjulpet en lang række kommunalt ejede vandselskaber med at hemmeligholde million-kontrakter.

Det vurderer landets førende offentlighedsekspert, forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen, på baggrund af dokumenter og mails, som kommunen.dk har modtaget fra selskaberne.

I mindst ét tilfælde er det lykkedes et vandselskab, Samn Forsyning i Horsens, at skjule ulovlige kontrakter til mere end 38,6 mio. kr. med hjælp fra Danva, viser kommunen.dk’s gennemgang af materialet.

- Det her viser jo sort på hvidt, at Danvas vejledning til selskaberne er blevet brugt til at skjule ulovligheder. Det, synes jeg, er opsigtsvækkende. Det er netop Danvas rolle, der slår igennem her. Jeg har ikke set noget tilsvarende tidligere, siger Oluf Jørgensen, der har vurderet materialet.

Underkendt i klagenævn
Da kommunen.dk i juni begyndte at søge aktindsigt hos vandselskaberne, lavede Danva en detaljeret vejledning til selskaberne. Ifølge den er de ’ikke forpligtet til at imødekomme anmodningen’ om aktindsigt fra kommunen.dk.

Den vurdering er indtil videre blevet underkendt ti gange af Miljø- og Fødevareklagenævnet i ti klagesager.

- Vi skal kunne have tillid til, at vandselskaberne gør det ordentligt. Derfor er det skræmmende at se, at de har en interesseorganisation, der ser det som sin opgave at vejlede aktivt om at undgå offentlighed, siger Oluf Jørgensen.

Danva afviser
Hos Danva afviser direktør Carl-Emil Larsen, at vejledningen skal advare medlemmerne. Han mener, at det er problematisk for vandselskaberne at udlevere oplysningerne, fordi arbejdet er meget ressourcetungt og dermed dyrt. Derudover mener direktøren, at udlevering af oplysningerne vil gøre det svært at samarbejde med de private leverandører, hvis man ikke kan beskytte de ‘konkurrencemæssige relationer’.

- Jeg er meget forundret, og jeg er nok også lidt pikeret over, at en så velanskrevet jurist har været ude og motivforske på den her måde, siger han.

 

Abonnenter på kommunen.dk kan læse hele artiklen her.

Artiklen om Samn Forsyning kan læses her.