DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Regioner og minister åbner for at fjerne Falck fra ambulancedrift

Flere regioner overvejer at droppe at samarbejde med Falck efter skandalen med skjult kampagne mod konkurrent. Innovationsminister Sophie Løhde (V) vil have mulighed for at udelukke dømte virksomheder fra offentlige udbud.

Afsløringen af Falcks ulovlige metoder over for den hollandske konkurrent Bios får nu flere regionsrådsformænd til at overveje, hvorvidt man skal hjemtage ambulancedriften, skriver DR Nyheder. 

- Jeg er rystet over, hvad Falck har gjort i den her sag. Det giver en masse tanker, fordi Falck er en enormt vigtig samarbejdspartner for os, siger Sjællands regionsrådsformand Heino Knudsen (S). 

Han overvejer på den baggrund at følge i fodsporene på Region Syddanmark. Det er den eneste region i landet, der ikke bruger Falck. Region Midtjylland og Region Nordjylland overvejer at gøre det samme, skriver DR Nyheder.

I Region Sjælland løber kontrakten med Falck frem til 2024. Men allerede om et år er der mulighed for at stoppe samarbejdet, siger Heino Knudsen. 

Falcks kommunikationschef Kasper Bach 'forstår hvis regionerne i øjeblikket holder os ude i strakt arm for at vurdere, om Falcks nye ledelse tænker og handler anderledes end den tidligere'. Han kalder det 'vores hovedopgave' at genvinde tilliden til Falck, siger han til Ritzau.

Overpris
I en intern rapport skønner Danske Regioner, at man samlet set betaler op mod ti pct. for meget for ambulancedriften på grund af manglende konkurrence. 

Onsdag i sidste uge afgjorde Konkurrencerådet, at Falck handlede ulovligt i forsøget på at holde hollandske Bios ude af det danske marked. Det har ført til en politianmeldelse af Falck. Falck stod blandt andet bag spin, negativ omtale i pressen og en kampagne på sociale medier mod Bios, der aldrig fik fodfæste på markedet.

Hvis Falck straffes for brud på konkurrenceloven, kan virksomheden blive udelukket fra at deltage i udbud i fremtiden. Men danske regioner kan kun udelukke et selskab fra at byde i to år, og da Falck har kontrakter med regionerne, der har op til fem års løbetid, så kan selskabet have udstået karantænen før næste udbudsrunde af ambulancekørsel. 

- Jeg synes ikke, reglerne er stramme nok, som de er i dag. At man kan blive dømt og så bare fortsætte sit samarbejde inden for en kontrakt med en offentlig virksomhed, fuldstændig som om intet var hændt - det tror jeg, alle synes, er stødende, siger innovationsminister Sophie Løhde (V).

Hun vil have strammet lovgivningen, så det offentlige kan ophæve en kontrakt med en virksomhed, der er dømt for lovbrud og udelukke den fra at kunne afgive bud på offentlige opgaver

Ritzau