DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Struer vandt i retten over plejefirma i strid om kontrakt

Plejefirma mente, at kommunen ikke overholdt regelsættet for en godkendelsesordning, men det var kontrakten heller ikke omfattet af.
10. MAR 2021 15.45

STRUER: Retten i Holstebro har givet Struer Kommune ret i en sag anlagt af det private plejefirma Plejehjælpen, der mente sig snydt for en regulering af den kommunale betaling for de opgaver, plejefirmaet udførte. Plejefirmaet henviste til regler, som dets kontrakt med kommunen imidlertid ikke var omfattet af, fremgår det af dommen.

Plejehjælpen henviste i retssagen til, at selvom "kommunen i udbuddet ikke eksplicit har angivet, at kontrakten er omfattet af en begrænset godkendelsesordning", så er den det de facto, var synspunktet. Hertil svarede Struer Kommune, at kontrakten ikke var "beskrevet som værende en del af en godkendelsesordning", og endvidere at den i sit indhold var "uforeneligt med en godkendelsesordning".

En godkendelsesordning bygger på, at kommunen konstaterer, hvad det vil koste den selv at drive hjemmepleje, og så betaler det samme til den private aktør. Den opgave, som retssagen handlede om, var imidlertid udbudt som omvendt licitation, det vil sige at kommunen oplyste, hvad den ville betale, og så skulle byderne oplyse, hvor meget de kunne levere for de penge.

Dommen fastslår, at denne omvendthed ikke ændrer på, at kontrakten er omfattet af reglerne for udbud og ikke af en godkendelsesordning, og retten finder heller ikke, at Struer Kommune "har bibragt Privathjælpen en berettiget forventning om, at den indgåede kontrakt var omfattet af godkendelsesordningen" og dermed heller ikke af nogen regulering af betalingen.

Sagen blev ført for plejefirmaet af den kristelige arbejdsgiverforening KA Pleje, hvis direktør Karsten Høgild kalder det "en bombe under det frie valg, at man på den måde kan omgå godkendelsesmodellen".

Struer Kommune har ingen kommentarer og tager dommen til efterretning.