DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Undersøgelse: Affaldschefer tillod ‘lemfældig’ indkøbskultur
Siden 2010 har Amager Ressource Center handlet ulovligt for mindst 306 mio. kr. Allerede i 2015 fravalgte ledelsen at følge et råd fra et konsulenthus om at implementere en central indkøbsfunktion, viser undersøgelse.
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau/Scanpix

Undersøgelse: Affaldschefer tillod ‘lemfældig’ indkøbskultur

0 Amager Ressource Center har i årevis haft manglende respekt for udbudsreglerne, lyder det i en ny undersøgelse

Ledelsen hos Amager Ressource Center (ARC) har i årevis haft et så ‘lemfældigt’ forhold til reglerne om udbud, at der er opstået en kultur, hvor det har været helt normal praksis at underskive, godkende og forlænge ulovlige millionkontrakter i strid med udbudsreglerne.

Det fremgår af en fortrolig undersøgelse fra advokatfirmaet Bech-Bruun og revisionsvirksomheden Deloitte, som kommunen.dk har fået adgang til.

Undersøgelsen, der blev bestilt af bestyrelsen efter en række afsløringer i kommunen.dk, har forsøgt at finde svar på, hvordan det kunne lade sig gøre, at et af landets største kommunalt ejede affaldsselskaber, ARC, gennem en lang årrække har købt ulovligt ind for mindst 306 mio. kr.

Både nuværende og tidligere ansatte har blandt andet forklaret advokaterne, at de har været fuldt bekendte med, at ARC er underlagt udbudsreglerne. Omvendt konkluderer Bech-Bruun og Deloitte ifølge undersøgelsen, at den øverste daglige ledelse 'ikke har prioriteret overholdelse af udbudsreglerne'.

Det har ført til, at der 'er opstået en kultur, som har betydet en lemfældig behandling af og manglende respekt for udbudsreglerne,' lyder konklusionen. Flere af hovedkonklusionerne i undersøgelsen, der i dag, tirsdag, er blevet præsenteret for selskabets bestyrelse, er dog langt fra ny viden for ARC’s øverste ledelse.

Allerede i 2015 gennemgik et eksternt konsulenthus ARC’s udbudsprocedurer og foreslog i en undersøgelse af indkøbsorganiseringen, at ledelsen skulle ‘centralisere ansvaret for ARC’s indkøbsfunktion’. Et forslag, som ikke blev fulgt af ARC’s direktion, fremgår det af undersøgelsen. Sagen kostede tidligere på måneden den nu forhenværende energichef Dan Fredskov jobbet. Han var indtil august konstitueret direktør for ARC i halvandet år.

Abonnenter hos kommunen.dk kan læse hele historien her.