DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

27 offentligt ansatte sigtet i stor bestikkelsessag

26 nuværende og tidligere offentligt ansatte over hele landet anholdt for bestikkelse. Yderligere en er sigtet i aktion orkestreret af Bagmandspolitiet
21. JUN 2016 16.51

26 tidligere og nuværende offentligt ansatte er blevet anholdt, mistænkt for at have modtaget bestikkelse i form af gaver som mobiltelefoner, tablets og andet elektronisk udstyr oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, det såkaldte Bagmandspoliti.

Foruden de 26 er yderligere en person blevet sigtet og afhørt i løbet af dagen, oplyser statsadvokaten i en pressemeddelelse. De mange anholdelser skete tidligt tirsdag morgen i en stor aktion i samarbejde mellem Bagmandspolitiet og politikredse i hele landet.

De anholdte har tilknytning til følgende offentlige myndigheder:

  • Udenrigsministeriet
  • Rigspolitiet
  • Rigsadvokaten (anklagemyndigheden)
  • Københavns Kommune
  • DSB
  • Direktoratet for Kriminalforsorgen
  • Forsvarets Efterretningstjeneste


Under aktionen er der gennemført ransagninger af de anholdtes boliger med henblik på at sikre bevismateriale i sagen. Sideløbende har Forsvarets Auditørkorps foretaget en lignende aktion mod en række ansatte i Forsvaret.

- Aktionen i dag er et led i en længerevarende og omfattende efterforskning, siger Bagmandspolitiets chef, statsadvokat Morten Niels Jakobsen om anholdelsesaktionen.

Fra 4.000 kr. op til 50.000 kr.
- Det er helt afgørende, at mistanke om bestikkelse af offentligt ansatte bliver taget meget alvorligt, og det er denne sag et eksempel på. For at sikre at hver en sten bliver vendt, har vi under efterforskningen haft en bred tilgang. Derfor har det i dag været nødvendigt at sigte et større antal ansatte hos offentlige myndigheder og virksomheder, men det er vigtigt at understrege, at der i det videre forløb kan komme oplysninger frem blandt andet fra de mistænkte, der betyder, at sigtelserne ikke kan opretholdes, siger Morten Niels Jakobsen.

Personerne, der typisk er ansat i offentlige it-afdelinger, er under mistanke for at have fået det elektroniske udstyr af en it-virksomhed i strid med reglerne for gaver til offentligt ansatte.

- Det er meget begrænset, hvornår en offentligt ansat i Danmark er berettiget til at modtage gaver eller andre værdier som led i sit arbejde. Vi vil nu fortsætte efterforskningen og i den kommende tid vurdere, om der er grundlag for at rejse en tiltale mod de mistænkte. Jeg vil gerne understrege, at det selvfølgelig er domstolene, som har det endelige ord om, hvorvidt der er begået noget strafbart, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

Værdien af udstyret har varieret i størrelse, men har ifølge Statsadvokaten typisk været på mellem cirka 4000 og cirka 50.000 kr. Gaverne er eksempelvis modtaget i forbindelse med handel med virksomheden, skriver Bagmandspolitiet.

Statsadvokat Morten Niels Jakobsen oplyser, at ingen af de mistænkte ventes at blive begæret varetægtsfængslet, hvorfor der ikke er planer om at holde grundlovsforhør over dem.

 

Fakta

  • Bestikkelsessagen udspringer af en politianmeldelse fra Region Sjælland fra maj 2015, der i juni 2015 førte til en større anholdelses- og ransagningsaktion mod en række personer, som er mistænkt for bestikkelse. Efterforskningen i denne del af sagskomplekset er fortsat verserende.
  • Tirsdagens aktioner retter sig mod en række andre personer, som er mistænkt for at have modtaget bestikkelse.