dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Tilsyn: Randers gav byggefirma ulovlig, gratis reklame

For at få gang i grundsalg blev grundene i annoncer vist med et typehus fra et bestemt firma. Det var ulovlig reklame, siger Ankestyrelsen.

RANDERS: Det var ulovlig reklame for et byggefirma, at Randers Kommune i flere år havde en aftale med firmaet om, at dets typehuse blev vist i annoncer for kommunens byggegrunde. Det har Ankestyrelsens tilsyn afgjort.

Kommunen havde oplyst, at den jævnligt mødtes med ejendomsmæglere om mulige markedsføringstiltag for at sætte ekstra gang i grundsalget. Her opstod i 2017 ideen om at vise et fiktivt, konkret hus på en byggegrund for at illustrere, hvor meget det ville koste at købe en grund og bygge et hus - en idé, som opstod i samarbejde med firmaet.

Det førte til en mundtlig aftale om annoncerne. Forudsætningen var, at andre typehusfirmaer ville få samme adgang til at vise et fiktivt hus på en kommunal grund, hvis de henvendte sig til kommunen. Det var der aldrig nogen, der gjorde.

Annoncer for huse, ikke grunde

I ejendomsmæglernes annoncer på bl.a. Boligsiden stod fx:

”Nu har du muligheden for at få opført en helt unik villa. (Byggefirmaet) tilbyder et nøglefærdigt hus til en særdeles attraktiv pris!"

Ifølge Ankestyrelsen var der ikke noget galt i at vise eksempel på et hus på grundene med det formål at øge salget af kommunens grunde. Men annoncerne var udformet på en måde, som fremhævede firmaet, og med så detaljerede oplysninger om typehusene, at det ikke klart fremgik, at det var annoncer for byggegrunde og ikke for husene. 

Derfor havde aftalen reelt den effekt, at firmaets produkter blev markedsført af kommunen, hvilket ikke er lovligt.

Ankestyrelsen har nu sendt sagen videre til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til en vurdering af, om sagen "giver anledning til foranstaltninger i henhold til konkurrencelovens § 11 a om konkurrenceforvridende støtte".

Kritiker er nu byrådsmedlem

Ankestyrelsen tog i øvrigt oprindeligt sagen op, efter at en privat grundudstykker, Erik Bo Andersen, i Randers Amtsavis havde kritiseret kommunen for annoncerne. Samme Erik Bo Andersen er siden da blevet byrådsmedlem, valgt for listen Østbroen. 

Han og flere andre stemte imod, da byrådet for nylig skulle godkende sit svar til Ankestyrelsen, hvor der blev lagt op til yderligere dialog med henblik på at klarlægge de juridiske grænser for fremtiden.

- Jeg har svært ved, at man i stedet for at lægge sig fladt ned og anerkende, at man har begået en kæmpe fejl, giver sig til at undskylde med, at man er usikker på snitfladerne og har brug for hjælp til at forstå de juridiske grænser, siger Erik Bo Andersen til Randers Amtsavis.

 

Læs hele Ankestyrelsens udtalelse her.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.